x
x

Granulomatoza s poliangiitisom ograničena na gornji dišni sustav

  25.04.2016.

Granulomatoza s poliangiitisom (GPA) i lokaliziranim zahvaćanjem gornjega dišnog sustava – prikaz bolesnice objavljen u Liječničkom vjesniku.

Granulomatoza s poliangiitisom ograničena na gornji dišni sustav

Granulomatoza s poliangiitisom (Wegenerova granulomatoza) ubraja se u vaskulitise malih krvnih žila povezane s antineutrofilnim citoplazmatskim protutijelima. Najčešće su zahvaćeni gornji i donji dišni sustav te bubrezi. Obilježja bolesti uključuju granulomatoznu upalu dišnog sustava i nekrotizirajući vaskulitis malih do srednje velikih krvnih žila. U većine je bolesnika pri postavljanju dijagnoze zahvaćeno više organskih sustava te mogu biti prisutni i opći simptomi, dok je u oko četvrtine bolesnika inicijalno prisutan lokalizirani oblik bolesti sa zahvaćanjem najčešće gornjega dišnog sustava ili pluća.

U radu smo prikazali dvadesetjednogodišnju bolesnicu s kroničnim rinitisom, razvojem sedlaste deformacije nosa i subglotičnom stenozom traheje koja je hospitalizirana zbog inspiratornog stridora. Zbog respiratorne insuficijencije učinjena je hitna traheotomija.

U bolesnice je dijagnosticirana granulomatoza s poliangiitisom ograničena na gornji dišni sustav. Liječenje glukokortikoidima i metotreksatom dovelo je do kliničkog poboljšanja.

Ivan Marković, Silva Pukšić, Ana Gudelj-Gračanin, Ivan Ožegović, Melanie-Ivana Čulo, Joško Mitrović, Jadranka Morović-Vergles

Liječ Vjesn 2016;138:54–56