x
x

Upala srednjeg uha – najčešća komplikacija respiratorne infekcije u dojenčadi

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  05.04.2016.

Gotovo polovica dojenčadi u prvoj godini života preboli akutnu upalu srednjeg uha, a pod većim rizikom je dojenčad s učestalijim infekcijama gornjih dišnih putova, objavljeno je u časopisu Pediatrics.

Upala srednjeg uha – najčešća komplikacija respiratorne infekcije u dojenčadi

U istraživanje je bilo uključeno 367 djece rođene u razdoblju od 2008. do 2014. godine koja su praćena tijekom prvih 12 mjeseci života, odnosno do pojave prve akutne upale srednjeg uha (acute otitis media, AOM). Za vrijeme praćenja periodično su prikupljani uzorci nazofaringealnog sekreta, a tijekom epizoda virusnih infekcija gornjih dišnih putova učinjene su bakterijska kultura i PCR metoda za detekciju virusa.

Prevalencija infekcija gornjih dišnih putova bila je 3,2, a AOM 0,67 po djetetu po godini. Ukupno je 46% dojenčadi preboljelo AOM, koja je gotovo uvijek pratila infekciju gornjeg dišnog sustava. U djece s preboljelom AOM zabilježeno 4,7 infekcija gornjih dišnjih putova godišnje, u usporedbi s 2,3 infekcije kod djece koja nisu imala AOM.

Prisutstvo bilo kojeg od 13 testiranih virusa ili Streptococcus pneumoniae povećavalo je rizik za infekciju gornjeg dišnog sustava i AOM, dok se značajnim za smanjenje rizika od obiju bolesti pokazalo dojenje. Prema rezultatima istraživanja, značajnu ulogu u patogenezi AOM bi mogle imati i interakcije bakterija i virusa, koje su se pokazale čimbenikom rizika za nastanak bolesti.