x
x

Višak kilograma - slabije pamćenje?

  29.03.2016.

Prethodna istraživanja pokazala su da je prekomjerna tjelesna masa povezana sa suptilnim promjenama u strukturi i funkciji mozga, kao i slabijom sposobnosti optimalne izvedbe na kognitivnim testovima. Prema novom istraživanju, navedenom se može pridružiti još i slabije epizodičko pamćenje.

Višak kilograma - slabije pamćenje?

Naime, u istraživanju provedenom na 50 ispitanika različitih stupnjeva uhranjenosti, dobi 18-35 godina, primijećeno je da je viši indeks tjelesne mase bio povezan s nižim rezultatima na testu epizodičkog pamćenja. 

Inače, epizodičko pamćenje vrsta je dugoročnog pamćenja, a zaslužno je za tzv. autobiografska sjećanja, poput sjećanja na posljednji telefonski razgovor ili posljednje konzumirani obrok. 

Ovo istraživanje ne govori nužno da osobe s prekomjernom tjelesnom masom imaju problem s epizodičkim pamćenjem, no možda nisu u mogućnosti jasno se prisjetiti nekih prošlih događaja. Tako sa smatra da nakupljanje suvišnih kilograma potencijalno može otežati praćenje konzumiranih obroka u danu te povećati rizik od prejedanja. Ovo saznanje moglo bi biti vrlo korisno kod osmišljavanja cjelovitog pristupa liječenju pretilosti. Osim bioloških, sve više se uviđa da i psihološki čimbenici igraju bitnu ulogu u regulaciji unosa hrane. 

Izvor: The Quarterly Journal of Experimental Psychology