x
x

Nefarmakološke metode dokazano učinkovite kod križobolje

  Klara Čičić, dr. med.

  06.04.2016.

Meditacija i kognitivno bihevioralna terapija povezani su s većim smanjenjem križobolje i nemoći uzrokovane križoboljom u usporedbi s uobičajenim liječenjem, donosi časopis JAMA.

Nefarmakološke metode dokazano učinkovite kod križobolje

U studiji je sudjelovalo preko 300 odraslih s umjerenom križoboljom koja traje dulje od 3 mjeseca, a randomizirani su u tri skupine: jednu liječenu meditacijom i jogom, drugu liječenu kognitivno-bihevioralnom terapijom i treću liječenu konvencionalno. Svaka skupina liječena je 8 tjedana, a sudionici su sami procijenjivali bol i utjecaj križobolje na funkcioniranje ispunjavanjem upitnika.

Nakon 26 tjedana praćenja, pokazalo se da su prve dvije skupine imale bolje ishode od skupine liječene konvencionalno, odnosno farmakološki.

Problem nefarmakoloških metoda poput ovih je što nisu dostupne i ne dopiru do liječnika obiteljske medicine, pacijenata, ali ni kliničara, naglašavaju autori. No, prema istraživanju, nefarmakološke metode mogu biti jednako učinkovita, ako ne i bolja opcija za pacijente s kroničnom križoboljom.