x
x

Biomarkeri progresije multiple skleroze?

  Klara Čičić, dr. med.

  01.04.2016.

Novo istraživanje pokazuje da bi se stupanj upale u cerebrospinalnom likvoru mogao koristiti kao biomarker za određivanje stadija bolesti u pacijenata s ranim progresivnim oblikom multiple skleroze.

Biomarkeri progresije multiple skleroze?

Znanstvenici su ispitivali gensku ekspresiju nekih inflamatornih proteina u cerebrospinalnom likvoru (CSL) i promatrali njihovu korelaciju s kortikalnim oštećenjem.

Naime, različiti molekularni profili u CSL-u povezani su s različitim stupnjem oštećenja sive tvari, a time i kliničkim tijekom multiple skleroze te bi se stoga mogli koristiti u određivanju stadija bolesti, predviđanju tijeka bolesti i određivanju terapije.

Autori su prvo analizirali postmortalne uzorke CSL-a osoba koje su imale rapidno-progresivni oblik bolesti te su uočili određeni uzorak proinflamatornih molekula u likvoru. Zatim su promatrali molekularne profile likvora pacijenata i usporedili ih s njihovim magnetskim rezonancama (MR). Oštećenja sive tvari na MR-u povezana su upravo s uzorkom likvora viđenim u postmortalnim uzorcima osoba koje su imale progresivniji oblik bolesti. U tih je pacijenata možda moguće na temelju takvih molekularnih uzoraka predvidjeti bržu progresiju bolesti.

Studija je predstavljena na godišnjem forumu Američkog društva za liječenje i istraživanje multuple skleroze (Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) i predstavlja značajan korak bliže pronalasku biomarkera kojim bi se predvidio tijek bolesti.