x
x

Novo saznanje o alergijama na hranu

  25.03.2016.

Rezultati LEAP (Learning Early About Peanut Allergy) studije objavljeni prošle godine u časopisu New England Journal of Medicine, promijenili su stav stručnjaka o pretpostavljenim mehanizmima nastanka alergija na hranu. Naime, u studiji je primijećeno da konzumacija kikirikija tijekom ranog djetinjstva, suprotno uvriježenom mišljenju, zapravo smanjuje rizik od nastanka alergije na ovu hranu kod rizične djece. Istraživanje je, inače, trajalo više od četiri godine, a nedavno su objavljeni i rezultati nastavka studije, preimenovane u LEAP-ON.

Novo saznanje o alergijama na hranu

U LEAP-ON-studiji praćeno je 274 djece koja su u prethodnom istraživanju konzumirala kikiriki, te 282 djece koja su ga izbjegavala, a zadatak sve djece bio je suzdržavati od unosa ovog orašastog ploda tijekom godine dana. Cilj studije bio je ispitati hoće li 12-mjesečno izbjegavanje kikirikija uzrokovati razvoj alergije kod djece koja su ga do tad jela. 

Rezultati su pokazali da su se kod skupine koja je u prethodnoj studiji konzumirala kikiriki, simptomi alergije primijetili samo u 4,8 % slučajeva, dok je kod skupine koja je cijeli život izbjegavala unos kikirikija, ovaj udio iznosio 18,6 %. 

Dakle, nova studija predlaže da rizična djeca ne trebaju nastaviti redovito konzumirati kikiriki kako bi održala toleranciju na ovu hranu. 

Izvor: New England Journal of Medicine