x
x

Koliki je rizik raka dojke u žena s benignim promjenama dojke?

  Klara Čičić, dr. med.

  21.03.2016.

U žene koja ima histološki verificiranu benignu bolest dojke rizični čimbenici za razvoj karcinoma dojke koje treba uzeti u obzir su histološka vrsta benigne lezije i postojanje obiteljske anamneze karcinoma dojke, objavljeno je u uglednom časopisu New England Journal of Medicine.

Koliki je rizik raka dojke u žena s benignim promjenama dojke?

U razdoblju od 1967. do 1991. godine praćene su sve bolesnice koje su imale benignu bolest dojke u klinici Mayo te je praćena pojavnost karcinoma dojke. Ukupno 67% žena imalo je neproliferativne lezije, 30% proliferativne lezije bez atipije,a njih 4% atipičnu hiperplaziju. Tijekom praćenja 707 žena razvilo je karcinom dojke. Relativni rizik povezan s atipijom bio je 4,24 (95% CI, 3,26 do 5,41), a relativni rizik razvoja karcinoma u žena s proliferatinim promjenama bez atipije i s neproliferativnim promjenama manji je od 2.

Pozitivna obiteljska anamneza na rak dojke pokazala se kao rizični čimbenik neovisno o histološkom nalazu.

Benigne promjene u dojci predstavljaju rizični čimbenik za razvoj karcinoma, no prilikom procjene rizika u obzir treba uzeti obiteljsku anamnezu i histološki nalaz. Ukoliko je obiteljska anamneza negativna i histološki nalaz pokazuje neproliferativnu promjenu, rizik karcinoma jedak je riziku u općoj populaciji. 

VEZANI SADRŽAJ > <