x
x

Unose li adolescenti previše kofeina?

  19.03.2016.

Visoki unos kofeina, koji se definira kao 500-600 mg na dan, može uzrokovati neke tegobe kod odraslih – poput nervoze, anksioznosti, drhtanja, problema sa spavanjem, ubrzanog rada srca, pa čak i smrti. Međutim, navedeni simptomi se kod djece i adolescenata mogu primijetiti već i kod nižeg unosa od 100-400 mg kofeina.

Unose li adolescenti previše kofeina?

Stoga se ovoj osjetljivoj populaciji ne preporučuje unos veći od 100 mg kofeina dnevno. Svejedno, smatra se da unos kofeina među mladima sve više raste, a u novom kanadskom istraživanju ovo je i podrobnije ispitano. 

Analiza podataka o učestalosti konzumacije pića s kofeinom prikupljenih od 166 kanadskih srednjoškolaca pokazala je da čak 45 % njih pića s kofeinom unosi 1-6 puta tjedno, a 11 % svakodnevno. Samo 5 % ispitanih tinejdžera navelo je da ne unosi kofein. 

Kao glavni razlog unosa pića s kofeinom ispitanici su naveli pozitivan utjecaj na pažnju, no primijećeno je i da mnogi nisu svjesni sadržaja kofeina u nekim napicima, posebice čaju i gaziranim bezalkoholnim pićima. Nadalje, zapaženo je da bitnu ulogu u poticanju konzumacije imaju oglašivači, ali i društvena sredina. Primjerice, mnogi roditelji koji ujutro piju kavu, nude je i svojoj djeci, a u vršnjačkim skupinama se na unos pića s kofeinom gleda kao na naviku „odraslih“. 

Prema mišljenju stručnjaka ovi podaci ukazuju na nužnost edukacije mladih o skrivenim izvorima kofeina, kao i o preporučenom dnevnom unosu te štetnim posljedicama njegovog prekoračivanja. 

Izvor: Journal of Nutrition Education and Behavior