x
x

Gigantocelularni arteritis vertebralnih arterija kao uzrok moždanog udara

  07.03.2016.

Gigantocelularni arteritis, temporalni arteritis ili Horton's arteritis je sistemski vaskulitis i kronična upalna bolest velikih i srednje velikih krvnih žila. Uglavnom zahvaća temporalne arterije, esktrakranijski dio karotidnih arterija, torakalnu i abdominalnu aortu. Obostrana okluzija vertebralnih arterija je rijetka i ozbiljna manifestacija gigantocelularnog arteritisa.

Gigantocelularni arteritis vertebralnih arterija kao uzrok moždanog udara

U radu objavljenom u časopisu Medica Jadretina, prikazana je bolesnica koja je tri tjedna prije bolničke obrade razvila neurološke ispade, glavobolju, vrtoglavicu, otežan hod i gubitak ravnoteže. Za vrijeme boravka na odjelu učinjena je laboratorijska obrada, patološki nalazi su bili ubrzana sedimentacija eritrocita, povišeni C reaktivni protein, leukocitoza i trombocitoza.

Neuroradiološkom obradom dokazani su obostrano okcipitalno ishemijski infarkti. Klinička slika, laboratorijski nalazi i neuroradiološka obrada upućuju na cerebralni vaskulitis. Tijek bolesti je dodatno kompliciran razvojem pneumonije, što je rezultiralo smrtnim ishodom. Konačna dijagnoza gigantocelularnog arteritisa vertebralnih arterija potvrđena je obdukcijom i patohistološkom dijagnostikom.

Irena Gašparić, Sandra Gašparić, Nikola Gotovac, Goran Šantak