x
x

Kakav učinak ima terapijska masaža na križobolju?

  23.02.2016.

Križobolja je vrlo česta. Iako većina slučajeva boli u leđima brzo prolazi bez ikakve terapije, u oko 10% slučajeva križobolja traje 3 mjeseca ili dulje. Postoje brojne terapije koje se koriste za liječenje križobolje. Masaža je jedna od tih terapija.

Kakav učinak ima terapijska masaža na križobolju?
Masaža je bila bolja nego aktivne kontrole za bol i tijekom kratkog i dugog roka praćenja, ali nije uočena razlika učinka na funkciju, ni u kojem vremenskom razdoblju.

Datum pretraživanja

U ovom obnovljenom Cochrane sustavnom pregledu literatura je ponovno pretražena 7. kolovoza 2014. te je uključeno 12 novih randomiziranih kontroliranih pokusa.

Značajke istraživanja

Ukupno je u ovu obnovljenu verziju Cochrane sustavnog pregleda uključeno 25 studija u kojima je sudjelovalo 3096 ispitanika. Samo jedna studija uključila je bolesnike s akutnom križoboljom (bol koja traje kraće od 4 tjedna), dok su druge studije uključile bolesnike sa subakutnom križoboljom (4-12 tjedana) ili kroničnom križoboljom (12 tjedana ili dulje). U tri studije masaža je primijenjena koristeći mehanički uređaj (kao što je metalna šipka kojom se pojačava pritisak na kožu ili vibracijski instrument), a u ostalima je masaža rađena rukama. Intenzitet boli i kvaliteta bili su najčešći ishodi mjereni u tim studijama, a od ostalih rezultata mjereni su različiti pokazatelji funkcije povezani s leđima kao što su hodanje, spavanje, savijanje i podizanje tereta.

Izvori financiranja istraživanja

Sedam studija nije navelo izvor financiranja, a 16 studija su financirale neprofitne organizacije. U jednoj studiji je navedeno da nisu imali nikakav izvor financiranja, a jednu je financirala organizacija College of Massage Therapists.

Ključni rezultati

Osam studija usporedilo je masažu s neaktivnim kontrolnim postupcima (za koje se ne očekuje da mogu imati ikakav utjecaj na ishode), a 13 studija je usporedilo masažu s drugim aktivnim intervencijama. Masaža je bila bolja nego neaktivni kontrolni postupci za bol i funkciju u kratkom roku, ali ne i dugoročno. Masaža je bila bolja nego aktivne kontrole za bol i tijekom kratkog i dugog roka praćenja, ali nije uočena razlika učinka na funkciju, ni u kojem vremenskom razdoblju. Nisu zabilježene nikakve ozbiljne nuspojave u analiziranim istraživanjima. Najčešće nuspojave bile su povećanje intenziteta boli u 1,5-25% ispitanika.

Kvaliteta dokaza

Kvaliteta dokaza za sve usporedbe ocijenjena je kao niska ili vrlo niska, što znači da se u te rezultate ne možemo mnogo pouzdati. To je stoga jer su studije uglavnom bile malene (uključile su malen broj ispitanika) i imale su različite metodološke nedostatke.

Bilješka o prijevodu:

Hrvatski Cochrane

Prevela: Livia Puljak