x
x

Lažno pozitivni rezultati mamografije česti kod mlađih žena

  David Čičić, dr. med.

  26.01.2016.

Lažno pozitivni rezultati mamografije i dodatne slikovne pretrage su učestale kod mlađih žena i žena s rizičnim čimbenicima za razvoj raka dojke. Biopsija je potrebna u manjem broju slučajeva, a lažno negativni rezultati su rijetki.

Lažno pozitivni rezultati mamografije česti kod mlađih žena
Lažno pozitivni rezultati su bili češći kod žena s rizičnim čimbenicima za razvoj raka dojke: rak dojke u obitelji, benigni nalaz prethodne biopsije dojke, visoka gustoća dojke, a za mlađe žene i nizak indeks tjelesne mase.

Analiza objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, koja iznosi navedene zaključke, korištena je za informiranje o revidiranim kliničkim preporukama stručnog panela U. S. Preventive Services Task Force. Klinička praksa preporuča osobni pristup mamografskom probiru za rak dojke, a u obzir se uzima individualni rizik za razvoj raja dojke te potencijalna korist i šteta probira.

Analiza je koristila registar podataka s više od 400.000 žena u dobi 40-89 godina. Procijenjena je stopa lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata digitalne mamografije te posljedičnih dodatnih slikovnih pretraga i biopsije dojke kod žena u općoj populaciji podvrgnutih mamografskom probiru za rak dojke.

Stope lažno pozitivnih rezultata mamografije (121.2 na 1000 žena) i preporuka za dodatne slikovne pretrage (124.9 na 1000 žena) su bile najviše kod žena u dobi 40-49 godina te su se smanjivale s daljnjim porastom dobi. Lažno pozitivni rezultati su bili češći kod žena s rizičnim čimbenicima za razvoj raka dojke: rak dojke u obitelji, benigni nalaz prethodne biopsije dojke, visoka gustoća dojke, a za mlađe žene i nizak indeks tjelesne mase. Stope lažno negativnih rezultata (1-1.5 na 1000 žena) i preporuka za biopsiju (15.6-17.5 na 1000 žena) nisu značajno varirale ovisno o dobi.