x
x

Dvostruko ili trostruko antitrombotsko liječenje kod starijih bolesnika?

  David Čičić, dr. med.

  18.12.2015.

Trostruko ili dvostruko antitrombotsko liječenje starijih bolesnika s fibrilacijom atrija podvrgnutih perkutanoj koronarnoj intervenciji?

Dvostruko ili trostruko antitrombotsko liječenje kod starijih bolesnika?
Autori smatraju da rezultati ukazuju na potrebu za individualnim terapijskim pristupom u ovoj grupi visokorizičnih bolesnika, ali napominju da su potrebna i dodatna, opsežnija istraživanja koja bi potvrdila rezultate.

Kod osamdesetogodišnjaka s fibrilacijom atrija koji su podvrgnuti perkutanoj koronarnoj intervenciji trojna antitrombotska terapija je povezana s povišenim jednogodišnjim rizikom za razvoj hemoragijskih komplikacija u odnosu na dvojnu antitrombocitnu terapiju.

Na ovogodišnjoj znanstvenoj sjednici Američkog udruženja za bolesti srca (AHA) mala japanska studija je pokazala da su osamdesetogodišnjaci na trostrukoj antitrombotskoj terapiji (dvostruka antitrobocitna terapija acetilsalicilnom kiselinom i klopidogrelom te peroralna antikoagulantna terapija) imali veći jednogodišnji rizik za razvoj hemoragijskih komplikacija u usporedbi sa svojim vršnjacima koji su liječeni samo dvostrukom antitrombocitnom terapijom. Kod bolesnika na trostrukoj terapiji učestalost krvarećih incidenata je iznosila 13,6% dok kod bolesnika na dvostrukoj terapiji nije opaženo krvarećih incidenata. Kod starijih bolesnika na trostrukoj terapiji je također opažena manja incidencija teških kardijalnih i cerebrovaskularnih komplikacija, no razlika se nije pokazala statistički značajnom.

Unutar istraživanja odnosa dvostruke i trostruke antitrombotske terapije kod bolesnika s fibrilacijom atrija koji su podvrgnuti perkutanoj koronarnoj intervenciji, autori su usporedili podgrupu od 44 osamdesetogodišnjaka koji su liječeni trostrukom terapijom s 33 vršnjaka liječenih dvostrukom terapijom.

U zaključku, autori smatraju da rezultati ukazuju na potrebu za individualnim terapijskim pristupom u ovoj grupi visokorizičnih bolesnika, ali napominju da su potrebna i dodatna, opsežnija istraživanja koja bi potvrdila rezultate.

VEZANI SADRŽAJ > <