x
x

Održan 3. kongres liječnika i 9. radni sastanak farmaceuta u području onkologije

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  24.11.2015.

Proteklog je tjedna, 19.-21.11.2015. u Zagrebu održan 3. kongres Hrvatskog društva za internističku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i 9. radni sastanak radne skupine za onkološko ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva.

Održan 3. kongres liječnika i 9. radni sastanak farmaceuta u području onkologije
Heterogenost tumora i rezistencija na citostatike istaknuti su kao glavne poteškoće u liječenju.

Multidisciplinarni pristup u onkologiji bio je jedna od najvažnijih tema i motiv koji se provlačio kroz cijeli program 3. kongresa i 9. radnog sastanka. Kako bi briga za onkološke pacijente bila optimalna, nužno je da se u tim uključe stručnjaci različitih profila kao što je već i ušlo u praksu u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Centru za maligne bolesti gdje uspješno surađuju onkolozi, kirurzi, klinički farmaceuti, bolnički ljekarnici, medicinski biokemičari i medicinske sestre.

Prvog su dana održane zanimljive predkongresne radionice. Jedna od radionica za temu je imala ljubav i seksualnost kod onkoloških bolesnika o čemu se po prvi puta raspravljalo, a to je problem koji značajno narušava ionako već smanjenu kvalitetu života takvih pacijenata i područje koje je dosad bilo zanemareno od strane zdravstvenih djelatnika.

Tijekom kongresa i radnog sastanka, u okviru brojnih predavanja vrhunskih stručnjaka iz područja onkologije i onkološkog ljekarništva, govorilo se o različitim novitetima u dijagnosticiranju tipova tumora i novim lijekovima te njhovim neizbježnim nuspojavama i kako ih ublažiti ili spriječiti. Heterogenost tumora i rezistencija na citostatike istaknuti su kao glavne poteškoće u liječenju. Prezentirani su brojni prikazi slučajeva, kao i relevantne kliničke studije kako bi se znanja stečena u praksi i novosti podijelile sa svim zainteresiranim sudionicima.

Skup je okupio velik broj sudionika koji su bili zadovoljni ponuđenim programom i proširili svoja znanja.