x
x

Obnovljene smjernice za primjenu antiretrovirotika kod osoba zaraženih HIV-om

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  27.10.2015.

Prema obnovljenim smjernicama koje je donijelo European AIDS Clinical Society (EACS), svaka osoba zaražena HIV-om trebala bi se liječiti antiretroviroticima odmah nakon postavljanja dijagnoze.

Obnovljene smjernice za primjenu antiretrovirotika kod osoba zaraženih HIV-om

Na 15. europskoj AIDS konferenciji održanoj u Barceloni 21.-24. listopada 2015., obnovljene su smjernice za liječenje AIDS-a. Prema novim smjernicama, liječenje antiretroviroticima treba započeti odmah nakon što se utvrdi da je osoba zaražena HIV virusom. Također, preporučuje se profilaksa prije izlaganja za HIV-negativne muškarce koji su homoseksualci ili transvestite koji ne koriste kondome redovito i koji učestalo mijenjaju partnere ili imaju partnere koji su HIV-pozitivni i ne liječe se. Profilaksa treba biti razmotrena i u slučaju HIV-negativnih heteroseksualnih žena i muškaraca koji neredovito koriste kondome ili imaju HIV-pozitivne partnere koji se ne liječe.

Obnovljene smjernice su razvijene nakon što su dobiveni rezultati START studije – jednog od najvećih istraživanja o infekcijama HIV-om koje su ikada provedene, a koji su objavljeni ranije ove godine.