x
x

Klamidijski prostatitis – nova klinička indikacija za primjenu Sumameda

  19.10.2015.

Sumamed je u Hrvatskoj od 26. veljače 2015. godine odobren za primjenu u novoj indikaciji - kronični prostatitis uzrokovan C. trachomatis - i to u ukupnoj dozi od 4,5 g tijekom tri tjedna, i to kroz 3 dana u dozi od 1x500 mg na dan.

Klamidijski prostatitis – nova klinička indikacija za primjenu Sumameda
Danas se Sumamed koristi u liječenju velikog broja različitih infekcija, a najčešće u liječenju bolesnika s infekcijama dišnih putova i spolno prenosivih bolesti.

Prošlo je 26 godina od kada je PLIVA registrirala Sumamed i time se svrstala među malobrojne farmaceutske kompanije koje su razvile vlastiti, originalni lijek. Po svojoj izvrsnoj učinkovitosti na najčešće uzročnike infekcija, ciljanom djelovanju na mjestu infekcije i jednostavnosti primjene Sumamed je i dalje jedinstven antibiotik.

Brojna klinička ispitivanja kojima je dokazana učinkovitost i podnošljivost Sumameda prethodila su registraciji lijeka u ljeto 1988. godine. Danas se Sumamed koristi u liječenju velikog broja različitih infekcija, a najčešće u liječenju bolesnika s infekcijama dišnih putova i spolno prenosivih bolesti. Iako je još od 1991. godine Sumamed registriran za liječenje nekompliciranog uretritisa/ cervicitisa uzrokovanog C. trachomatis, postojala je potreba za istraživanjem odgovarajuće doze Sumameda za liječenje drugih infekcija uzrokovanih C. trachomatis poput kroničnog prostatitisa. Sumamed je, osim na C. trachomatis, djelotvoran na niz bakterijskih uzročnika urogenitalnih i spolno prenosivih infekcija kao što su U. urealyticum, G. vaginalis, N. gonorrhoeae i S. agalactiae. Posjeduje protuupalnu i imunomodulatornu aktivnost, djeluje na bakterijski biofilm. Ima produžen antimikrobni učinak, postiže više koncentracije u tkivima od koncentracija u serumu, čak deset dana nakon primjene, koncentracije Sumameda u prostati i uterusu više su od MIC90 za C. trachomatis. Sva ova saznanja su potaknula da se od početka 1999. godine kao dio više projekata Ministarstva znanosti Republike Hrvatske i projekta Hrvatske zaklade za znanost u Zavodu za urogenitalne infekcije u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, prospektivno istražuje sindrom prostatitisa i urogenitalne infekcije uzrokovane C. trachomatis, kao i uloga Sumameda u liječenju ovih infekcija. U prospektivnim, komparativnim, randomiziranim studijama kod bolesnika sa sindromom kroničnoga bakterijskog prostatitisa uzrokovanog C. trachomatis ispitivala se djelotvornost i podnošljivost različitih doza Sumameda. Komparativni lijekovi bili su ciprofloksacin, klaritromicin i doksiciklin. U ovim se kliničkim ispitivanjima Sumamed pokazao djelotvoran i siguran lijek u liječenju infekcije prostate uzrokovane C. trachomatis. Na temelju spoznaja proizašlih iz ovih istraživanja Sumamed je u Hrvatskoj od 26. veljače 2015. godine odobren za primjenu u novoj indikaciji - kronični prostatitis uzrokovan C. trachomatis - i to u ukupnoj dozi od 4,5 g tijekom tri tjedna, i to kroz 3 dana u dozi od 1x500 mg na dan.

Adela Kolumbić Lakoš, Mirjana Matrapazovski Kukuruzović, Maja Gašparić, Dražen Kovačić, Višnja Škerk