x
x

Ne treba oklijevati s primjenom adrenalina pri sumnji na anafilaksiju

  Klara Čičić, dr. med.

  16.09.2015.

Stručnjaci preporučaju da se pri sumnji na anafilaktičku reakciju primjena adrenalina ne odgađa, čak i ako se ne može sa sigurnošću potvrditi da su simptomi posljedica alergijske reakcije.

Ne treba oklijevati s primjenom adrenalina pri sumnji na anafilaksiju
Stručnjaci potiču propisivanje adrenalinskih autoinjekcija za prevenciju alergijskih reakcija u visokorizičnih pacijenata. Visokorizičnim pacijentima smatraju se osobe izložene otprije poznatim alergenima s ili bez razvijenih simptoma te osobe s teškim alergijskim reakcijama u anamnezi.

Adrenalin je u odgovarajućoj dozi siguran i nema apsolutnih kontraindikacija za njegovu primjenu kod anafilaktičke reakcije, slažu se stručnjaci iz područja hitne medicine i alergologije.

Naime, odgađanje primjene adrenalina može dovesti do teže i rezistentne anafilaksije, navodi se u članku objavljenom u časopisu Annals of Allergy, Asthma and Immunology.

Antihistaminici i kortikosteroidi imaju odgođeno i polagano djelovanje te nisu pogodni kao prva linija liječenja.

Stručnjaci također potiču propisivanje adrenalinskih autoinjekcija za prevenciju alergijskih reakcija u visokorizičnih pacijenata. Visokorizičnim pacijentima smatraju se osobe izložene otprije poznatim alergenima s ili bez razvijenih simptoma te osobe s teškim alergijskim reakcijama u anamnezi.