x
x

HIV i usna šupljina

  22.08.2015.

U predavanju održanom na Hrvatskom kongresu o urogenitalnim infekcijama i spono prenosivim bolestima u svibnuju ove godine u Opatiji, opisane su oralne manifestacije HIV / AIDS-a, te su ponuđena neka rješenja za izazove koji stoje pred strukom tijekom posljednjih 30 godina.

HIV i usna šupljina
Oralna medicina, kao disciplina unutar stomatologije, donijela je značajan doprinos u području istraživanja HIV-a, te je odigrala aktivnu ulogu u dijagnostici oralnih lezija povezanih s HIVom.

Oralne manifestacije HIV / AIDS-a predstavljaju vrlo važan i čest klinički nalaz u zaraženih osoba, te su u fokusu interesa različitih medicinskih disciplina. S obzirom da se mnoge "AIDS-definirajuće bolesti" odnose na usta, tako i svijest stomatologa o HIV-u raste. Oralna medicina, kao disciplina unutar stomatologije, donijela je značajan doprinos u području istraživanja HIV-a, te je odigrala aktivnu ulogu u dijagnostici oralnih lezija povezanih s HIVom. Oralne promjenei često dovode do dijagnoze dotad inače neotkrivenih slučajeva HIV-a. Stoga su stomatolozi postali vrijedni partneri u dijagnostici i liječenju HIV pozitivnih bolesnika.

Danas smo sve više svjesni specifičnih pitanja oralnog zdravlja i bolesti u HIV / AIDS-u. Ona uključuju komorbiditet HIV-bolesti i nuspojava antiretrovirusne terapije, virusne, gljivične i bakterijske oralne ko-infekcije povezane s HIV-om, i nadolazeće probleme oportunističkih infekcija i njihova terapija.

Od posebnog nam je interesa mogućnost prijenosa HIV-a oralnim putem (oralni seks), u odnosu na imunitet, uključujući prirođeni epitelnih imunitet, kao i na nespecifične faktore obrane domaćina.

Zanima nas i rizik prijenosa HIV-a prilikom obavljanja stomatološke djelatnosti.

Od ništa manje važnosti su etička pitanja, uključujući pristup HIV-pozitivnih stomatološkoj skrbi i liječenju oralnih bolesti povezanih s HIV-om.

Ivan Alajbeg