x
x

Liječenje inzulinskim pumpama povezano s manjom kardiovaskularnom smrtnošću

  David Čičić, dr. med.

  22.07.2015.

British Medical Journal je objavio opservacijsku studiju koja tvrdi da je terapija inzulinskom pumpom povezana s manjim kardiovaskularnim mortalitetom u odnosu na višekratno dnevno injiciranje inzulina među bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 1.

Liječenje inzulinskim pumpama povezano s manjom kardiovaskularnom smrtnošću

Usporedivši 2441 bolesnika liječenih inzulinskom pumpom i 15 727 liječenih višestrukim dnevnim injekcijama inzulina, liječenje inzulinskom pumpom je bilo povezano s 45% manjim rizikom za razvoj koronarne bolesti srca sa smrtnim ishodom, 42% manjim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti sa smrtnim ishodom (koronarna bolest srca ili moždani udar) i 27% manjim rizikom smrti od svih uzroka.

Svi sudionici su praćeni ukupno 114 135 osoba-godina, tijekom srednjeg vremena od 6,8 godina. Zabilježeno je 1423 slučaja kardiovaskularnih bolesti sa ili bez smrtnog ishoda.

Smanjen broj epizoda hipoglikemije bi mogao objasniti povezanost liječenja inzulinskom pumpom i smanjenog kardiovaskularnog mortaliteta. Takve epizode mogu potaknuti nastanak aritmija ili rupturu aterosklerotskog plaka. Administracija inzulina u kontinuiranoj infuziji putem inzulinske pumpe smanjuje učestalost teških hipoglikemija u usporedbi s višestrukim injekcijama inzulina. Bilo da je riječ o psihološkom učinku terapije inzulinskom pumpom, klinička skrb korisnika inzulinske pumpe kao i edukacijski aspekt tog načina liječenja ostaju nedostižni.