x
x

PLIVINA donacija KBC-u Split - uređaj za evocirane potencijale

  16.06.2015.

Kliničkom bolničkom centru Split PLIVA je donirala aparat za evocirane potencijale vrijedan više od 200.000 kn. Prim. doc. dr. sc. Nikoli Kolji Poljaku, sanacijskom upravitelju bolnice donaciju je uručio Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE HRVATSKA.

PLIVINA donacija KBC-u Split - uređaj za evocirane potencijale
Multipla skleroza je pretežno bolest mladih osoba i drugi je uzrok invalidnosti te dobi, no nažalost, u Hrvatskoj se danas liječi oko 20% od ukupnog broja oboljelih.

“PLIVINA je dugogodišnja tradicija potpora kvalitetnijem liječenju svih pacijenata u Republici Hrvatskoj i iskreno se nadam kako će donirana oprema pomoći kvalitetnijem dijagnosticiranju, praćenju i liječenju bolesti i oštećenja kod oboljelih osoba, a osobito oboljelih od multiple skleroze, koje se liječe u Kliničkom bolničkom centru Split.”, istaknuo je Mihael Furjan.

„Rano prepoznavanje neuroloških oštećenja obvezno je za pravovremeno planiranje terapeutskih i rehabilitacijskih intervencija kod osoba oboljelih od multiple skleroze. Novi aparat za evocirane potencijale pomoći će nam da i dalje pružamo najbolju zdravstvenu skrb našim pacijentima.“, rekla je prof. dr. sc. Marina Titlić, dr. med., predstojnica Klinike za neurologiju, zahvaljujući PLIVI na donaciji.

Sanacijski upravitelj KBC-a Split, prim. doc. dr. sc. Nikola Kolja Poljak, dodao je kako donacija aparata za evocirane potencijale puno znači i za KBC Split jer će splitski laboratorij za evocirane potencijale zahvaljujući novoj opremi i dalje ostati referentni centar Ministarstva zdravlja.

Laboratorij za evocirane potencijale Klinike za neurologiju posljednjih pet godine referentni je centar Ministarstva zdravlja i donedavno je bio jedini referentni centar u KBC-u Split. Godišnje laboratorij obavi više od 1200 pregleda pacijenata, a ovom donacijom ostvarit će se i dodatni napredak u dijagnosticiranju, praćenju i liječenju bolesti. Novi suvremeni aparat liječnicima će pružiti još bolji prikaz abnormalnosti u funkciji osjetnog sustava pacijenata dok će pomoć u anatomskoj lokalizaciji procesa omogućiti praćenje toka bolesti bezbolnim putem.

U Republici Hrvatskoj od multiple skleroze boluje oko 4500 bolesnika te je prevalencija bolesti oko 130 do 140 oboljelih na 100 000 stanovnika. Pretežno je to bolest mladih osoba i drugi je uzrok invalidnosti te dobi, no nažalost, u Hrvatskoj se danas liječi oko 20% od ukupnog broja oboljelih. Vrlo često multipla skleroza uzrokuje nesposobnost za rad te preuranjeno umirovljenje, a često i ovisnost o tuđoj pomoći​

www.pliva.hr