x
x

Konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda u hospitalizirane djece

  20.06.2015.

Cilj studije bio je procijeniti prisutnost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj prehrani hospitalizirane djece te izrada preporuka kako bi se ista poboljšala.

Konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda u hospitalizirane djece
Mjerenjem nutritivnog statusa hospitalizirane djece ustanovljeno je da se više od 8% pacijenata nalazi u stanju malnutricije. Analiza podataka o unosu mlijeka i mliječnih proizvoda pokazala je da oko 25% hospitalizirane djece unosi manje od 60% njihovih procijenjenih dnevnih potreba za nutrijentima.

Incidencija malnutricije kod hospitaliziranih pacijenata značajna je te može biti smanjena poboljšanjem nutritivne terapije tijekom boravka u bolnici. Jedan od načina je pravilno serviranje mlijeka i mliječnih proizvoda koji čine važan dio dječje prehrane.

Cilj studije bio je procijeniti prisutnost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj prehrani hospitalizirane djece te izrada preporuka kako bi se ista poboljšala.

Metode: Prikupljeni su upitnici s antropometrijskim, kliničkim i dijetetičkim podacima pacijenata. Nutricionisti su koristili dijetetske metode: 24-satno prisjećanje, dnevnik prehrane te upitnik o učestalosti konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda (FFQ). Nutritivni status procijenjen je pomoću percentilnih krivulja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za tjelenu masu i tjelesnu visinu djece od 0 do 18 godina. Podaci o unosu hrane i dnevnim potrebama pedijatrijskih pacijenata izračunati su pomoću D-A-CH preporuka i Prodi Expert 5.6 dijetetičkog programa.

Rezultati: Mjerenjem nutritivnog statusa hospitalizirane djece ustanovljeno je da se više od 8% pacijenata nalazi u stanju malnutricije. Analiza podataka o unosu mlijeka i mliječnih proizvoda pokazala je da oko 25% hospitalizirane djece unosi manje od 60% njihovih procijenjenih dnevnih potreba za nutrijentima, a gotovo polovica tih pacijenta unosi manje od 60% njihovih procijenjenih dnevnih potrebe za mlijekom, kalcijem i fosforom. Također, podaci sakupljeni FFQ-om pokazali su da djeca unutar skupine namirnica koje obuhvaćaju mlijeko i mliječne proizvode preferiraju mlijeko, čokoladne mliječne napitke i mliječne deserte, a manje izražavaju zainteresiranost za nezaslađene fermentirane mliječne proizvode.

Zaključak: Oko 8% hospitalizirane djece naginje k pothranjenosti te više od polovice njih ne postiže preporučeni dnevni unos mlijeka, odnosno kalcija. Stoga preporučujemo povećanje mlijeka i mliječnih proizvoda nudeći dva obavezna serviranja na dan, te širok spektar mliječnih proizvoda dostupnih u bolnicama za standardnu prehranu hospitalizirane djece.

Diana Vukman, Tena Niseteo, Nataša Šoštarić, Tea Ištvanić