x
x

Njuh je često poremećen nakon umjerene do teške traume mozga

  Klara Čičić, dr. med.

  17.05.2015.

Ispitivanje njuha je visokospecifičan, srednjeosjetljiv i jednostavan test koji ukazuje na traumatsku ozljedu mozga s postojećim poremećajem na radiološkim snimkama mozga, objavljeno je u časopisu Neurology.

Njuh je često poremećen nakon umjerene do teške traume mozga

Njuh je često poremećen nakon umjerene do teške traume mozga. Centralni poremećaj njuha potvrđen je u pacijenata s traumatskim ozljedama mozga potvrđenima radiološkim snimanjem sa specifičnošću od 35% i osjetljivošću od 100%. Najčešća ozljeda u pacijenata s poremećenim njuhom bila je ona frontalnih i temporalnih režnjeva mozga.

Sve sudionike istraživanja pregledao je otorinolaringolog i testirani su na 40 različitih mirisa. Istraživanje je pokazalo da je njuh najbolje testirati unutar 14 dana od ozljede. U pacijenata s blagom traumatskom ozljedom mozga njuh nije bio poremećen.

Nakon traumatske ozljede mozga na ozljede prvog kranijalnog živca - nervusa olfaktorijusa - ne misli se često iako je smješten na mjestu podložnom ovakvim ozljedama. Ispitivanje funkcije nervusa olfaktorijusa pri obradi moždane traume mogao bi biti marker intrakranijalne ozljede.