x
x

Promoviran zdravi doručak i žig „Živjeti zdravo“

  09.04.2015.

Jedemo kvalitetnu i zdravu hranu, sve nadležne službe i sanitarna inspekcija rade na zavidnoj razini, a pri najmanjoj sumnji u nepravilnosti, proizvod se povlači iz prodaje i prema dostavljačima se pokreće procedura, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je, zajedno s ministrom zdravlja Sinišom Vargom, sudjelovao na obilježavanju Svjetskog dana zdravlja održanog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Promoviran zdravi doručak i žig „Živjeti zdravo“
Žig „Živjeti zdravo“ na prehrambenom proizvodu znači da je riječ o hrani povoljne nutritivne vrijednosti – s visokim udjelom proteina, niskim udjelom soli i zasićenih masnih kiselina te udjelom transmasnih kiselina manjim od dva posto u odnosu na ukupnu energetsku vrijednost proizvoda.

Svjetski dan zdravlja, posvećen sigurnosti hrane, HZJZ je obilježio promocijom zdravog doručkovanja, a po prvi je put predstavio i jamstveni žig ‘Živjeti zdravo’, koji se dodjeljuje zdravstveno sigurnim proizvodima povoljnog nutritivnog sastava.
Jamstveni žig „Živjeti zdravo“ prva je dobila mini mljekara Veronika iz Desinića i to za tri proizvoda – posni sir, maslac i sirutku. Prema riječima Vedrana Poljaka, voditelja službe za ekologiju pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, jamstveni žig  „Živjeti zdravo“ na prehrambenom proizvodu znači da je riječ o hrani povoljne nutritivne vrijednosti – s visokim udjelom proteina, niskim udjelom soli i zasićenih masnih kiselina te udjelom transmasnih kiselina manjim od dva posto u odnosu na ukupnu energetsku vrijednost proizvoda.

Voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u RH Antoinette Kaić Rak sigurnost hrane ocijenila je globalnim javnozdravstvenim izazovom, istaknuvši kako je ispravna i biološki vrijedna hrana pravo svakoga čovjeka.

Sudionici obilježavanja Svjetskog dana zdravlja degustirali su zdrave doručke koje je uz pomoć suradnika pripremila Lea Pollak iz službe za ekologiju HZJZ-a. Prvi doručak sastojao se od zobene kaše s medom, jabukama i cimetom koju je  Svjetska zdravstvena organizacija proglasila najzdravijim doručkom zbog bogatstva vitamina i vlakana koji reguliraju šećer u krvi. Drugi doručak je bio svježi posni sir s crvenom paprikom i sirutkom, a umjesto kave posluživan je napitak mješavine ječma, raži i cikorije koji daje energiju bez stimulativnog učinka kofeina.

Ministar Siniša Varga istaknuo je važnost doručka kao najvažnijeg obroka u danu, ali i odabira namirnica kojima se produžuje životni vijek. Naglasio je i cilj Ministarstva zdravlja da se u idućem petogodišnjem razdoblju prosječni životni vijek u Hrvatskoj produži sa 78 na 80 godina. Zdrave prehrambene navike jedan su od ključnih uvjeta za prevenciju dijabetesa, ustvrdio je ministar i poručio kako prehrana ne smije štetiti zdravlju već biti u njegovoj funkciji. Hrana mora biti puno siromašnija nego što smo naviknuli, a pogotovo treba smanjiti udio soli, crvenog mesa i ugljikohidrata, poručio je ministar.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin upozorila je na važnost sigurne pripreme hrane u higijenskim uvjetima, bez onečišćenja bakterijama i virusima, također naglasivši važnost doručka kojim se, kaže, treba osigurati energiju za cijeli dan.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastoji u Hrvatskoj djelovati poput Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu – podići svijest o sigurnosti hrane, tom globalnom javnozdravstvenom pitanju svih sudionika u prehrambenom lancu – od uzgajivača, prerađivača i prodavača, do potrošača i državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane. Zbog toga će se pod sloganom „Sigurnost hrane od polja do stola“ diljem svijeta istaknuti važnost pristupa dovoljnim količinama zdravstveno sigurne i kvalitetne hrane, koja je osnova za održanje života i očuvanje dobrog zdravlja.