x
x

Obilježen Hrvatski dan osvještenosti o debljini

  17.03.2022.

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku proglasio je 16. ožujak Hrvatskim danom osviještenosti o debljini kako bi se i na taj način utjecalo na njezino smanjenje, a time i na unaprijeđenje zdravlja, sprječavanje bolesti i produljenje života svih, pogotovo mladih.

Obilježen Hrvatski dan osvještenosti o debljini
Predviđa se da će u Hrvatskoj do 2030. s debljinom živjeti gotovo milijun ljudi, dakle gotovo svaka treća žena i svaki treći muškarac.

Cilj Hrvatskog dana osviještenosti o debljini je istaknuti uzroke i posljedice debljine kao i važnost prevencije debljine, unapređenja zdravlja, poticanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kako bi se dovelo do smanjenja niza bolesti koje su usko povezane s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom.

Prema Svjetskom atlasu debljine 2022. (World Obesity Atlas 2022) koji je izdala World Obesity Federation na Svjetski dan debljine ove godine, predviđa se da će u Hrvatskoj do 2030. s debljinom živjeti gotovo milijun ljudi, dakle gotovo svaka treća žena i svaki treći muškarac.

Ova saznanja naglašavaju da će Hrvatska propustiti ispuniti cilj Svjetske zdravstvene organizacije da do 2025. godine zaustavi porast debljine i zadrži razinu iz 2010. godine.

Hrvatska je u Europskoj regiji u skupini od 10 zemalja s najvišom procijenjenom prevalencijom debljine i kod muškaraca, 32%, i kod žena, 31%.

Najveća prevalencija debljine u 2030. godini u muškaraca predviđa se u Malti (37%), a u žena u Turskoj (50%).

Kada govorimo o prevalenciji debljine u djece u europskoj regiji, Hrvatska je zajedno s Mađarskom i Turskom u samom vrhu europske regije sa predviđenih 19% djece u dobi od 5 do 19 godina koji će živjeti s debljinom u 2030. godini.

Iako je činjenica da će Hrvatska u 2030. godini imati 31,4% odraslih s debljinom, zajedno s činjenicom da očekujemo godišnji porast debljine u djece od 4,1%, vrlo zabrinjavajuća, ohrabruje to što smo prema globalnom rangu spremnosti za kronične nezarazne bolesti povezane s debljinom globalno na visokom 23. mjestu, zajedno s ostalim razvijenim zemljama.

Ove projekcije za budućnost predstavljaju ozbiljan poticaj za zaustavljanje pogrešnog razumijevanja i stigmatizacije debljine te pozivaju na sustavna visoka ulaganja u prevenciju i liječenje debljine koja će spriječiti ostvarenje ovakvih projekcija. U Republici Hrvatskoj ovog je mjeseca zato s radom počela Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Akcijskog plana za prevenciju debljine. Radna skupina okuplja istaknute hrvatske stručnjake i znanstvenike koji se bave različitim aspektima prevencije i liječenja debljine pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović koja je povodom početka rada Radne skupine izjavila: “Važno je da svi osvijestimo kako je debljina važan zdravstveni, a ne estetski problem te da kao društvo stvorimo pretpostavke za rano uočavanje, prevenciju i liječenje debljine, pritom imajući na umu socioekonomsku podlogu u nastanku debljine, raširenu stigmatizaciju debljine te potrebu za multisektorskim djelovanjem.”