x
x

Poruke teškog bolesnika

  10.02.2015.

Kako pomoći emocionalno i društveno onima koji boluju od teške bolesti?! Kako pomoći njihovim obiteljima? Treba se držati mudre izreke: postupaj s drugim onako kako bi želio da se s tobom postupa. Posjet teškom bolesniku i njegovoj obitelji, oplemenit će i tebe i njih.

Poruke teškog bolesnika

* Nemoj me izbjegavati! Budi onaj koji voli... prijatelj kakav si uvijek bio.

* Dodirni me. Jednostavni stisak ruke može mi kazati da ti je do mene stalo i ja se neću osjećati tako osamljen
* Nazovi me i reci da ćeš donijeti večeru i kada ćeš doći. Donesi hranu u posudama za jednokratnu upotrebu tako da se ne moram brinuti za vraćanje.
* Pobrini se za moju djecu. Ponudi se da ćeš čuvati dijete makar to bilo kod svoje kuće, a ja sam ovdje. Treba mi slobodnog vremena za bračnog druga, a moja djeca trebaju malo odmora od moje bolesti.
* Plači sa mnom kad ja plačem i smij se kada se ja smijem. Nemoj se bojati podijeliti svoje emocije sa mnom.
* Izvedi me na vožnju ili put zbog razonode, ali pazi na to koliko ja mogu podnijeti.
* Nazovi me zbog popisa onoga što treba nabaviti i organiziraj posebnu dostavu u kuću.
* Nazovi me prije tvoje posjete, ali se nemoj bojati posjetiti me. Nemoj automatski pretpostaviti da bolest traži mirovanje na račun komunikacije. Ja te trebam, osamljen sam.
* Pomogni mi proslaviti blagdane i posebne prigode ukrašavajući moju sobu u bolnici ili kod kuće donoseći male darove i cvijeće.
* Pomogni mojoj obitelji. Ja sam bolestan, ali i oni trpe. Ponudi da ćeš biti sa mnom kako bi mojima omogućio odmor. Pozovi ih van, rezerviraj im mjesta. Ohrabri prijatelje moga bračnog druga da provedu vrijeme s njim ili s njom. Bolje se osjećam ako znam da moja obitelj uživa u životu koliko je to god moguće.
* Budi kreativan! Pitaj me koga bih želio vidjeti pa ga dovedi u posjetu. Donesi mi časopis ili knjigu ili poster za moj zid, kazete, kutiju keksa da ih podijelim sa mojim prijateljima.
* Govori o "onome". Nemoj se bojati upotrijebiti riječ rak ili ime bilo koje bolesti. Pronađi želim li o tome govoriti pitajući "želite li o tome razgovarati"?
* Govori mi o "stvarnom životu", životu u kojem živiš, tako da ostanem uključen u ono što se u svijetu događa. I govori mi o budućnosti, o sutra, o sljedećem tjednu, idućoj godini.
* Nemoj misliti da mi stalno moramo govoriti. Mi možemo tiho zajedno sjediti ili čak gledati televiziju.
* Ako doneseš knjigu ili pletivo i sjediš sa mnom, neću smatrati obaveznim da te zabavljam i osjećat ću da mogu i na kratko zaspati ako to budem htio.
* Možeš li mene ili moju djecu nekuda odvesti? Možda ću trebati prijevoz na liječenje, k liječniku, u trgovinu. Ti možeš pomoći mojoj djeci da prisustvuju dječjim društvima opskrbljujući ih s umotanim darovima, odvodeći ih u društvo i u svoju kuću.
* Uključi me u donošenje odluka. Ja sam ionako lišen tolikih stvari, ne trebam biti izostavljen pri donošenju odluka u mojoj obitelji i o meni samom.
* Donesi mi pozitivne stavove! Ja ih trebam! Osim toga to osvaja!
* Ako moramo propustiti zajedno s mojom obitelji događanja i specijalne prilike, napravi fotografije tako da i ja mogu sudjelovati u događanju.
* Možeš li mi pomoći sa čišćenjem? Za vrijeme moje bolesti, moja obitelj i ja susrećemo se s prljavom odjećom, prljavim suđem, prljavom kućom. Napravi ciljanu ponudu. Na primjer reci. "Ja ću doći u ponedjeljak srediti tvoje rublje", i onda to napravi! Ja vjerojatno neću previše zvati ako kažeš "nazovi me koji put".
* Zalij moje cvijeće!
* Pošalji dopisnicu kako bi mi kazao "mislim na tebe".
* Pomogni kod praznika i specijalnih slučajeva pitajući da li možeš nabaviti omote, darove ili karte.
* Ispeci domaće kolače i slastice koje se mogu smrznuti i uključiti u obiteljske kutije za ručak.
* Ponudi da ćeš preuzeti beznačajne poslove, odnijeti odjeću u čistionicu, podići rublje itd. i druge stvari koje inače neće biti napravljene.
* Reci mi što bi htio učiniti za mene, i ako se ja s tim složim molim te to i učini.
* Moli za mene i podijeli svoju vjeru sa mnom.
* Pomogni mi da se dobro osjećam u vezi s mojim izgledom. Ako dobro izgledam, reci mi tako, jer mi je potrebno da se moj osjećaj u vezi s mojom privlačnošću pojača. Ali ako baš dobro ne izgledam nemoj mi to reći.
* Dopusti meni i mojoj obitelji da budemo žalosni, da se pripremimo na najgore ako je potrebno. Više puta dobar plač može učiniti više nego zvučno ohrabrivanje.
* Upamti da bez obzira na to kako se osjećam ili kako izgledam, ja sam iznutra još uvijek JA.

Izvor: Hrvatska udruga prijatelja hospicija