x
x

Lumbosakralni sindrom: prikaz bolesnice

  Melita Rastija, dr. med.

  22.08.2014.

Križobolja se najčešće javlja u srednjoj životnoj dobi, podjednako i kod muškaraca i kod žena. Češće se susreće kod ljudi koji rade teže fizičke poslove. Najučestaliji uzrok križobolje je degenerativna promjena diska.

Lumbosakralni sindrom: prikaz bolesnice

Tijekom života disk je podložan promjenama: mijenja se biokemijski sastav diska, a utjecaj imaju i vanjski čimbenici kao što je npr. prekomjerna tjelesna težina. Jezgra diska postaje manje otporna na opterećenje što dovodi do degenerativnih promjena. Jezgra diska se smanjuje i postaje neelastična i više ne može ublažiti pritisak, a klizni prsten koji okružuje jezgru puca. Prostor između kralježaka se suzuje, a na kralježnici se stvaraju "šiljci" što dovodi do promjena u pomičnosti. Bol u kralježnici se javlja s napredovanjem degenerativnih promjena na prstenu diska (1,2).

Prikaz bolesnice

Bolesnica stara 49 godina, po zanimanju službenica, udata, majka dvoje djece.

Javlja se u ambulantu telefonski, nakon što je tri dana prethodno osjetila bolove u donjem dijelu leđa, no zadnjih nekoliko sati je "prikovana" za krevet jer je bol oštra, tipa probadanja noža. U kućnoj posjeti nalazimo je u ležećem položaju bočno. Uz pomoć dvije osobe oslanja se na noge, napravila je nekoliko koraka, inklinacija je onemogućena, javlja parestezije u obje noge.

Krvni tlak je 125/80 mmHg, puls 72/min, respiracije 12, temperatura 36,8° C.

Nalaz na srcu i plućima je uredan, trbuh je mekan, bez patorezistencija. Ne puši i ne konzumira alkohol, povremeno od lijekova uzima ibuprofen u slobodnoj prodaji.

Postoji osjetljivost paravertebralnih mišića u lumbalnom području. Nema inkontinenciju stolice ni urina. Ne može hodati na nožnim prstima i peti.

U kućnim uvjetima je započeta analgetska terapija.

Primjenjena je elektroanalgezija TENS (transkutana električna nervna stimulacija) na lumbosakralni predio te je ordinirana peroralna terapija kombinacija tramadol/paracetamol (Zotramid), tri puta dnevno uz ibuprofen 600 mg tri puta dnevno.

Iduća dva dana apliciran je TENS i nastavljena je peroralna terapija te se bolesnica sama oslanja na noge i počinje hodati po kući. Kroz iduća dva dana nastavljena je započeta terapija i pacijentica sama ustaje iz kreveta te počinje obavljati kućanske poslove.

Po oporavku bolesnica je učinila magnetnu rezonancu lumbosakralne kralježnice: na razini L4/L5 uočava se dorzolateralna lijevostrana protruzija diska. Na razini L5/S1 komprimiran je likvorski prostor i obliteriran je postranični recesus, izrazito je komprimiran iv foramen desno sa zadebljanjem korijena živca s desne strane.

Pacijentica je kao službenica prisiljena cijelo radno vrijeme provesti u sjedećem položaju te se bolovi u donjem dijelu leđa javljaju više puta godišnje radi pritiska na donji dio kralježničnih struktura. Dalje liječenje je određeno po fizijatru i neurokirurgu. Educirana je o tome kako podizati teret: potrebno je uspraviti leđa i savinuti koljena te s dvije ruke podići teret. Potrebno je održavati primjerenu tjelesnu težinu kako bi se smanjili bolovi u lumbosakralnom predjelu.

Preporučene su dnevne šetnje u odgovarajućoj obući. Svakodnevno se preporuča odmor kako bi se rasteretila kralježnica. (3,4)

Kako se radi o kroničnoj boli treba se usmjeriti na navedene edukacijske mjere kako bi se prevenirala invalidnost.

Literatura

  1. Jajić I,Jajić Z.: Prevencija križobolje i vratobolje. Priručnik za bolesnike; Medicinska knjiga Zagreb:22–24.
  2. Pećina M., Kovač V.:Kralježnica i zdjelica U: Pećina M., i suradnici. Ortopedija (3.izmjenjeno i dopunjeno izdanje), Naklada Ljevak, Zagreb,2004:201-227.
  3. Dayo RA, Diane AK, Rosenthal H. How many days of bed-rest for acute low back pain? A randomized clinical trial. N Engl J Med 1986;315(17):1004-1070.
  4. Dayo RA, Rainville J.,Kent DL, What can the history and physical examination tell us about low back pain? JAMA 1992;268(6):760-765.

VEZANI SADRŽAJ > <