x
x

Infekcija s Helicobacter pylori - prikaz bolesnice

  dr.med. Nevenka Buhin

  29.08.2014.

H. pylori je česti želučani patogen koji može uzrokovati gastritis, želučani ulkus, karcinom želuca i limfom niskog stupnja.

Infekcija s Helicobacter pylori - prikaz bolesnice

Uvod

H.pylori je česti želučani patogen koji može uzrokovati gastritis, želučani ulkus, karcinom želuca i limfom niskog stupnja. Infekcija može biti asimptomatska ili se može očitovati različitim stupnjevima dispepsije. Dijagnosticira se ureaza izdisajnim testom, dokazom antigena u stolici ili biopsijom prilikom ezofagogastroduodenoskopije. 

Liječenje se provodi trojnom terapijom dvama antibioticima i inhibitorom protonske pumpe kroz 10-14 dana. Liječenje se ponavlja ukoliko H. pylori nije eradicirana. Ako su dva terapijska postupka bila neučinkovita, tijekom endoskopije uzima se tkivo za kulturu i određuje antibiogram.

Prikaz bolesnice

Pacijentica stara 30 godina, administrator, neudata, nepušač.

Osobna anamneza: uglavnom zdrava, povremeno napadi panike

Obiteljska anamneza neupadna.

Razlog dolaska: pacijentica dolazi u ordinaciju zbog bolova u žličici, mučnine, osjećaja žarenja u trbuhu.

Klinički status : TT 52 kg, TV 167 cm, ITM 18,5.

Srce: akcija ritmična, tonovi jasni, šumova ne čujem, RR 100/70 mmHg.

Pulmo: normalan šum disanja.

Abdomen: mekan, na palpaciju bolan u epigastriju, peristaltika čujna, bez organomegalije.

Ekstremiteti: bez edema. 

Pacijentici su preporučene higijensko dijetetske mjere / pravilna prehrana, redoviti manji obroci, obavezan doručak, zadnji obrok oko 18 sati, spavanje s uzdignutim uzglavljem, izbjegavanje stresa / te je upućena na obradu / laboratorij, UZV abdomena, stolica na Helicobacter pylori / Kontrola za tjedan dana s nalazima. 

Laboratorij: GUK 4,6, kreatinin 77, bilirubin 15,5 kolesterol 4,5 trigliceridi 1,1 AST 16, ALT 12, GGT 15, ALP 54

UZV abdomena uredan nalaz.

Stolica na HP pozitivan nalaz.

Pacijentici je ordinirana trojna terapija eradikacije Helicobacter pylori /klaritromicin, amoksicilin, pantoprazol/ 14 dana, te pantoprazol još 3 tjedna u dozi od 40 mg natašte.

Kontrola za 5 tjedana.

Pacijentica je teško podnosila eradikacijsku terapiju, a radilo se o metalnom okusu u ustima i mučnini koju je uzrokovao klaritromicin. Nuspojava je opisana u sažetku opisa proizvoda. 

Pacijentica je terapiju provela u potpunosti. Uključila se u autogeni trening. Pridržavala se preporučenih higijensko dijetetskih mjera. U međuvremenu nije imala napada panike, negira žgaravice, osjećaj žarenja u trbuhu i mučnine.

Zadnja kontrola  za 2 mjeseca. Učinjena kontrolna pretraga stolice na HP koja je bila negativna. Pacijentica se osjeća dobro, bez simptoma vezanih uz gastrointestinalni trakt, zadovoljna provedenim liječenjem.

Zaključak

Kod pacijentice sa simptomatskom infekcijom H.pylori provedena je uspješna eradikacija trojnom terapijom po kojoj su otklonjeni simptomi dispepsije.