x
x

Antisepsa i dezinfekcija u vrtićima i školama

  dr. sc. Zrinka Bošnjak
  prof. dr. sc. Ana Budimir
  prof. dr. sc. Vanda Plečko

  02.04.2014.

Djeca u vrtićima i školama često obolijevaju od različitih virusnih i bakterijskih bolesti. Najjednostavniji i najjeftiniji način na koji možemo spriječiti prijenos i nastanak mnogih bolesti je redovito pranje ruku.

Antisepsa i dezinfekcija u vrtićima i školama
Djeca, osobito dojenačke dobi, ali i starija djeca u vrtićima često sline, kašlju, curi im nos, nose pelene i trebaju pomoć pri korištenju WC-a.

Pravilno čišćenje i održavanje higijene u vrtićima i školama značajno doprinosi smanjivanju  potencijalnog rizika od infekcija izazvanih virusima, bakterijama i plijesnima za djecu i radnike koji borave u takvim institucijama. Djeca, osobito dojenačke dobi, ali i starija djeca u vrtićima često sline, kašlju, curi im nos, nose pelene i trebaju pomoć pri korištenju WC-a. Dodatno još nemaju ili imaju tek djelomično razvijene higijenske navike. Često stavljaju predmete u usta, grle se i u bliskom su kontaktu, te je pravilna higijena ruku i okoline nužna i izuzetno važna.

Djeca  u vrtićima i školama često obolijevaju od različitih virusnih i bakterijskih bolesti. Širenju tih uzročnika pogoduje boravak u zatvorenom prostoru i veliki broj djece na malom prostoru.

Prehlada

Uzročnici se najčešće prenose udisanjem ili gutanjem sitnih kapljica aerosola ili dodirivanjem bolesne osobe ili dodirivanjem kontaminirane okoline.

Prehlada je najčešća bolest ljudi i raširena je diljem svijeta. Odrasli godišnje prebole od dvije do pet takvih infekcija, dok djeca mogu oboljeti šest do deset puta godišnje, a kod školske djece i do dvanaest puta godišnje. Uzročnici se najčešće prenose udisanjem ili gutanjem sitnih kapljica aerosola ili dodirivanjem bolesne osobe ili dodirivanjem kontaminirane okoline (površina, zajedničkih predmeta i sl.).  U grupi djece koja borave u istom prostoru duže vrijeme mikroorganizmi se izuzetno brzo šire od jednog djeteta do drugog zbog bliskog kontakta i specifičnosti rane dječje dobi (mala djeca ne znaju puhati nos u maramicu, ne znaju staviti ruku na usta kad kišu i kašlju, predmete izmjenjuju međusobno). Često predmete ispituju stavljajući ih u usta. Djeca su podložnija zarazi pogotovo kada je u pitanju širenje infekcija fekalno-oralnim putem zbog svojih karakteristika.  

Plan čišćenja i ciljane dezinfekcije

Djeca predškolskog uzrasta znanje o higijenskih mjerama koje koristimo u cilju sprečavanja širenja takozvanih bolesti prljavih ruku usvajaju od roditelja i odgajatelja uz postepen zdravstveno odgojni rad, dok bi kod školske djece trebalo vršiti intenzivniju i izravniju edukaciju s predočavanjem realnih rizika i ozbiljnosti posljedica u slučaju neadekvatne higijene ruku.

Plan čišćenja i ciljane dezinfekcije, u kojem će biti navedena učestalost, indikacija, kao i sredstva, važan je za dobro funkcioniranje škola i vrtića u uobičajenim, ali i u uvjetima respiratornih ili gastrointestinalnih epidemija odnosno sezonskih pojava bolesti i njihove refleksije na funkcioniranje ovih ustanova.

Djeca predškolskog uzrasta znanje o higijenskih mjerama koje koristimo u cilju sprečavanja širenja takozvanih bolesti prljavih ruku usvajaju od roditelja i odgajatelja uz postepen zdravstveno odgojni rad, dok bi kod školske djece trebalo vršiti intenzivniju i izravniju edukaciju s predočavanjem realnih rizika i ozbiljnosti posljedica u slučaju neadekvatne higijene ruku. Izuzetno je važna edukacija pri čemu bi trebalo potaknuti djecu da sama aktivno sudjeluju u održavanju higijene tih prostora, već samim tim što se pravilno pridržavaju propisanih mjera osobne higijene.

Redovito pranje ruku

Važno je naglasiti ispravnu higijenu ruku nakon koje ruke treba obrisati papirnatim ručnicima za jednokratnu upotrebu.

Redovito pranje ruku je najjednostavniji i najjeftiniji način kojim možemo spriječiti prijenos i nastanak mnogih bolesti. Ruke je potrebno prati...

  • ... prije - pripreme hrane, dojenja ili hranjenja malog djeteta, dodirivanja nosa, usta ili očiju, kontakta s bolesnikom
  • ... poslije - upotrebe toaleta, kontakta sa životinjama, mijenjanja pelena, kontakta s bolesnom osobom , brisanja nosa, kašljanja i sl., dodirivanja kontaminiranih predmeta , iznošenja smeća ili čišćenja.

Kako prati ruke? (pdf)

  • Pustiti toplu vodu iz slavine, te namočiti njome ruke,
  • Ruke nasapunati, najbolje tekućim sapunom, u količini od 1-3 ml. Dobro istrljati cjelokupnu površinu ruku: dlanove, nadlanice, površinu između prstiju te ispod noktiju, kao i kožu zapešća.
  • Isprati cjelokupnu površinu kože ruku, šake i zapešća pod tekućom (toplom) vodom,
  • Osušiti ruke brišući se papirnatim ručnikom,
  • Zatvoriti slavinu papirnatim ručnikom, izbjegavati kontakt oprane kože ruku sa slavinom,
  • Uporabljeni papirnati ručnik baciti u koš.


Zašto moramo prati ruke? (video)

Upotreba alkoholnih pripravaka za higijenu ruku se ne preporuča u školama i vrtićima bez nadzora odraslih u cilju sprečavanja neadekvatne uporabe.

Postupnici za dezinfekciju

Potrebno je provoditi edukaciju zaposlenih o potrebi redovitog čišćenja površina koje se često koriste.

Zidovi, podovi i namještaj u vrtićima i školama razmjerno rijetko mogu biti kontaminirani mikroorganizmima. Potrebno je imati postupnike kojima se osigurava da predmeti koji su namijenjeni za upotrebu više korisnika (igračke) redovito čiste, po potrebi dezinficiraju dezinficijensom niskog stupnja djelotvornosti, temeljito isperu i osuše. Igračke trebaju biti od mekog, neporoznog materijala radi lakšeg čišćenja. Kod izbora igračaka vodi se računa o materijalu od kojeg su načinjene, težini i načinu izrade. Djeci najviše odgovaraju gumene igračke jer su lagane, bezopasne i pogodne za čišćenje. Boje moraju biti postojane i bezopasne. U vrtićima je veoma važno da se mijenja redovito posteljina, zatim je važna higijena podova na kojima su često smješteni madraci za spavanje. Podovi i ostale površine moraju se čistiti vodom i detergentom. Sve površine koje se svakodnevno koriste (umivaonici, slavine, kvake na vratima) trebaju biti svaki dan i čišćene, te dodatno kada su vidljivo nečiste. Za tu namjenu je potrebno koristiti dezinficijens niskog stupnja djelotvornosti. Zavjese trebaju također biti redovito prane, te svaki puta kada je došlo do vidljivog onečišćenja.

Pravi rasadnik mikroorganizama u školi je spužva za brisanje ploče, pa bi je zbog toga trebalo često mijenjati. Školska zgrada, učionice, hodnici, kabineti, sanitarne prostorije i uređaji, i sl. moraju biti izgrađeni po svim higijenskim principima.

U prostorijama škole je obavezno redovno provođenje čišćenja i dezinfekcije. Također je neophodno ukloniti sanitarno-tehničke i higijenske nedostatke u prostorijama škole (neadekvatne sanitarne prostorije, oštećeni i neokrečeni zidovi, zidovi prekriveni vlagom i plijesni, neadekvatne podne površine, razbijena stakla na prozorima, dvorišta zarasla u korov i sl).

Zidovi trebaju biti glatki, pod mora biti gladak, nikako klizav, takav da omogući čišćenje. Nameštaj treba funkcionalno  odgovarati po veličini i težini uzrastu djece i biti izgrađen od čvrstog materijala. Mora biti bezopasan za decu, bez oštrih rubova i neravnina. Potrebno je provoditi edukaciju zaposlenih o potrebi redovitog čišćenja površina koje se često koriste.

Najčešće kontaminirane površine u školama

Najčešće kontaminirane površine u školama su:

  • Kompjuterski miš
  • Kompjuterska tipkovnica
  • Držači paprinatih ručnika
  • Umivaonici
  • Površina stola u učionicama

I na samom kraju potrebno je istaknuti da je edukacija djece, roditelja i osoblja o higijeni ruku i okoline najvažnija mjera prevencije prijenosa mikroorganizama.

Literatura

  1. Arroll, B "Common cold.". Clinical evidence 2011. (03).
  2. Eccles R. "Understanding the symptoms of the common cold and influenza".: Lancet Infect Dis 5. (11): 718.
  3. Goldsobel AB, Chipps BE "Cough in the pediatric population". J. Pediatr. 156 (3): 352.–358.e1.
  4. Jefferson T, Del Mar CB, Dooley L, Ferroni E, Al-Ansary LA, Bawazeer GA, van Driel ML, Nair S, Jones MA, Thorning S, Conly JM ."Physical interventions to interrupt or reduce the spread of respiratory viruses". Cochrane Database of Systematic Reviews ( 7): CD006207.
  5. Luby SP, Agboatwalla M, Feikin DR, Painter J, Billhimer W, Altaf A, Hoekstra RM. Effect of handwashing on child health: a randomised controlled trial. Lancet. 2005;366:225-33.
  6. Luby SP, Agboatwalla M, Painter J, Altaf A, Billhimer WL, Hoekstra RM. Effect of intensive handwashing promotion on childhood diarrhea in high-risk communities in Pakistan: a randomized controlled trial. JAMA. 2004 Jun 2;291(21):2547-54.
  7. http://www.cdc.gov/flu/school/guidance.htm. 2010.

VEZANI SADRŽAJ > <