x
x

Smanjena učinkovitost cjepiva protiv gripe?

  prof. dr. sc. Mladen Smoljanović

  20.02.2014.

Niska učinkovitost i smanjujuća učinkovitost cjepiva protiv gripe A(H3) u sezoni 2011./12. kod ciljanih dobnih skupina u Europi: rezultati multicentrične studije iz osam zemalja

Smanjena učinkovitost cjepiva protiv gripe?
Cjepiva protiv sezonske gripe treba poboljšati kako bi se postigla prihvatljiva razina zaštite.

 U sklopu projekta Influenza Monitoring Vaccine Effectiveness in Europe (I-MOVE) kroz multicentričnu presječnu studiju iz osam europskih zemalja (Francuska, Španjolska, Mađarska, Portugal, Rumunjska, Irska, Italija i Poljska) cilj je bio utvrditi učinkovitost cjepiva kod ciljanih skupina cijepljenih koji su oboljeli od akutne na gripu nalik bolesti (ILI), a kod kojih je laboratorijski potvrđen uzročnik virus gripe A(H3).

Oboljelima su uzeti obrisci nosa i ždrijela unutar sedam dana od početka bolesti. Studija je ograničena na bolesnike s ILI prema definiciji EU i rezultati laboratorijski pozitivnih bolesnika na virus gripe A(H3) uspoređeni su s rezultatima negativnih na virus gripe. Statističkom obradom logističkom regresijom utvrđena je učinkovitost cjepiva protiv gripe, uvažavajući mogući utjecaj čimbenika (dob, spol, mjesec početka simptoma, kronične bolesti, hospitalizacije, broj posjeta liječniku prethodne godine). Učinkovitost cjepiva za sve dobi (N=1.014) bila je 25% (95% confidence interval (CI): 6-47); za dob 15-59 godina 63% (95% CI: 26-82); za starije od 60 godina 15% (95% CI: -33 – 46).

Na samom početku sezone gripe do 6. tjedna 2012. godine učinkovitost  cjepiva bila je 38% (95% CI -8 – 65) da bi na kraju sezone bila -1% (95% CI:-60 – 37).

Rezultati ukazuju na ukupno nisku učinkovitost cjepiva u sezoni 2011./12. Još niža učinkovitost na kraju sezone može se razmatrati  kao posljedica  mijenjanja samog virusa ili oslabljenog imuniteta cjepljenika.

Kao zaključak u virološkom nadzoru ističe se potreba uvođenja kvantificiranog određivanja svih promjena kako bi se odredilo trajanje imunološke zaštite. Cjepiva protiv sezonske gripe treba poboljšati kako bi se postigla prihvatljiva razina zaštite.