x
x

Savjetovanje u ljekarni: Živjeti s astmom

  Goranka Puclin, mag. pharm.

  20.12.2013.

Svi znamo da je učestalost pojave astme u stalnom porastu, osobito kod djece i mladih, a za potpun uspjeh liječenja potrebna je dobra suradljivost s bolesnikom. Tijekom ljeta 2013. godine u našoj Ljekarni Vodolšak u Krapini održano je savjetovanje s pacijentima „Živjeti s astmom“. Stoga je ovo savjetovanje bilo pun pogodak i nadamo se da ćemo i ubuduće takvom ljekarničkom skrbi pridonijeti smanjenju i nestanku simptoma astme i kod oboljelih postići veću kvalitetu života, smanjenje morbiditeta i mortaliteta te spriječiti trajna oštećenja plućne funkcije.

Savjetovanje u ljekarni: Živjeti s astmom

Ljekarnik u službi savjetnika

Ljekarnik je zbog svoje dostupnosti često u prilici davati stručne savjete o kroničnim bolestima dišnih putova osobama koje već boluju ili koje imaju povećan rizik oboljenja. Stoga nam je bio zadatak pružiti korisne i točne informacije o liječenju i mogućoj prevenciji bolesti. Za potpun uspjeh bila je nužna dobra suradljivost s bolesnikom i naša dodatna edukacija putem e-tečaja za ljekarnike koje je pokrenula PLIVA putem svog specijaliziranog portala za zdravstvene djelatnike www.PLIVAmed.net.

Savjetovanje kroz upitnik

S pacijentima koji su bili voljni sudjelovati u savjetovanju prošli smo upitnik „Imam li astmu?“.

Odgovarali su na sljedeće tvrdnje:

  • Prilikom hodanja ili jednostavnih svakodnevnih aktivnosti kašljem ili otežano dišem.
  • Kad obavljam teže fizičke aktivnosti kašljem ili otežano dišem.
  • Ponekad izbjegavam vježbanje zbog kašlja ili otežanog disanja.
  • Tijekom noći bude me napadaji suhog kašlja ili nedostatka zraka.
  • Ponekad se čuje sviranje ili zviždanje u prsima. Ponekad osjećam da mi je prsni koš preuzak - imam težinu u prsima.
  • Ponekad imam razdoblja dugotrajnog suhog kašlja (dulje od 10 dana).
  • Prašina, pelud ili blizina životinja otežavaju moje disanje kroz nos ili izazivaju curenje iz nosa. Na hladnoći teže dišem.
  • Zadimljeni prostori, agresivna sredstva za čišćenje otežavaju moje disanje.
  • Zbog problema s disanjem posjetio sam liječnika u zadnjih 12 mjeseci.
  • Koristite li lijek za astmu?

Ukoliko je postojao i jedan potvrdan odgovor, pacijenta smo uputili liječniku.

Savjetovanje kroz razgovor

Među anagleticima lijek izbora je paracetamol jer on ne djeluje preko prostaglandina.

U razgovoru s pacijentima provjeravali smo učinak terapije odnosno pokušali smo prepoznati neadekvatnu kontrolu bolesti. Upozorili smo ih na pravilnu upotrebu lijekova: osnovni lijekovi (protuupalni) moraju se uzimati redovito, svakodnevno, a za hitna stanja svaki bolesnik mora uz sebe imati lijek za brzo prekidanje napadaja gušenja (pumpicu salbutamola).

Također smo proveli savjetovanje o ispravnoj upotrebi inhalera i inhalatora. Određeni broj pacijenta nepravilno je koristio inhaler i nije imao dobru inhalatornu tehniku. Prilikom korištenja MDI (engl. metered dose inhaler - inhaler aerosola (raspršivač fiksnih doza) nije bilo dobre koordinacije aktiviranja MDI i udisaja. U tom slučaju preporučili smo korištenje komore za inhaliranje (spacera). Glavna pogreška bila je prebrzo udisanje - potrebno je udisati sporom i dubokom inhalacijom.

Pacijenti su upozoreni na najčešće nuspojave inhalacijskih kortikosteroida (orofaringealna kandidijaza, promuklost, kašalj, iritacija grla) te kako ih spriječiti (isprati usta vodom nakon primjene inhalera). Bolesnicima je također savjetovano ukloniti najčešće alergene i iritanse iz svoga okoliša ukoliko je dijagnosticirana alergija (čime se može spriječiti pogoršanje astme), paziti na prehlade i infekcije (cijepiti se protiv gripe), pokušati izbjegavati hranu ako se njenim konzumiranjem pogoršavaju simptomi (pivo, vino, račići, sušeno voće), izbjegavati pelud i vlagu, smanjiti izloženost dimu i jakim mirisima, kontrolirati tjelesne aktivnosti, zaštititi se kad je vrijeme hladno, smanjiti izloženost dlakama kućnih ljubimaca, ne koristiti perje u jastucima...

Lijekovi kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi, beta blokatori, kolinergici, inhibitori kolinesteraze, ACE-inhibitori mogu pokrenuti astmu, stoga svaki pacijent mora razgovarati sa svojim liječnikom o lijekovima koje koristi. Među anagleticima lijek izbora je paracetamol jer on ne djeluje preko prostaglandina.

Zaključak

Naše je savjetovanje u potpunosti uspjelo i pacijenti su dobili pregršt informacija za daljnje poboljšano liječenje svoje bolesti.