x
x

Zdravi blagdanski stol

  20.12.2012.

Nadolazeći blagdani predstavljaju vrlo izazovno razdoblje u godini kada se zaista teško pridržavati uravnotežene prehrane i ne pokleknuti pred mirisima koji izviru iz mesnih pečenja ili šarenih kolača. S portala Vitamini.hr prenosimo nekoliko savjeta kako ne pretjerivati u jelu i piću i preurediti blagdanski jelovnik tako da dobije zdraviji štih.

Zdravi blagdanski stol

Trikovi za zdravije kolače

2007. godine švedski znanstvenici su otkrili kako desert koji sadrži cimet uzrokuje sporije pražnjenje želuca zbog čega se razina glukoze u krvi sporije povećava.

Božićni kolači tradicionalno obiluju šećerom, no zašto ne biste ove godine pokušali smanjiti količinu šećera koju inače stavljate u kolače? Potencijalni nedostatak slatkoće može se uspješno maskirati nekim od ukusnih začina za kolače kao što su vanilija, muškatni oraščić ili cimet. Znanstvena istraživanja pokazuju kako ekstrakt cimeta, zahvaljujući antioksidansima smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca. 2007. godine švedski znanstvenici su otkrili kako desert koji sadrži cimet uzrokuje sporije pražnjenje želuca zbog čega se razina glukoze u krvi sporije povećava.

Kao mudra alternativa šećeru mogu poslužiti i prirodna sladila poput meda, agavinog sirupa ili neki od sladova od žitarica. Med je izvrsna alternativa šećeru jer za istu količinu šećera je potrebno upola manje meda zbog toga što obiluje slatkom fruktozom. Med je izvrsna namirnica i zbog toga što sadrži gotovo sve vitamine i minerale, a obiluje i antioksidansima kojima duguje svoja antimikrobna svojstva. Još jedan zdravi trik kad su u pitanju kolači je češće dodavanje voća koje će kolače zasladiti, ali i obogatiti korisnim nutrijentima.

"Laganija" verzije popularnih jela

Meso puretine je odličan izvor visokovrijednih proteina, a u usporedbi s crvenim mesom ima relativno skroman sadržaj zasićenih masti koje nepovoljno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila.

Glavna badnja delicija, bakalar, je odličan niskokalorični izvor visokovrijednih proteina. Također, bakalar je riba hladnih voda pa poput lososa obiluje esencijalnim omega-3 masnim kiselinama. Brojna su istraživanja utvrdila blagotvorno djelovanje omega-3 masnih kiselina na zdravlje među ostalim, one štite od kardiovaskularnih bolesti, makularne degeneracije, astme, artritisa.

Neizostavni blagdanski objed je i popularna purica s mlincima. Meso puretine je odličan izvor visokovrijednih proteina, a u usporedbi s crvenim mesom ima relativno skroman sadržaj zasićenih masti koje nepovoljno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila. Dok je puretina poželjna namirnica u uravnoteženoj prehrani, redovito masni mlinci nisu. Mlinci se izrađuju od bijelog brašna i osim velike energetske vrijednosti ne donose puno koristi. Zdraviju blagdansku trpezu činio bi odabir nekih od cjelovitih žitarica poput integralne riže, ječma, prosa ili čak kvinoje umjesto uobičajenih priloga poput krumpira i mlinaca.

Još jedan popularni prilog je i francuska salata koja zbog sadržaja povrća svakako dobiva palac gore, ali uputno je u pripremi koristiti majonezu sa smanjenim sadržajem masnoća.

I tradicionalno dobra sarma se vrlo često može naći na jelovnicima Hrvata, no kako ne biste uživali uvijek u istom okusu, pokušate malo promijeniti recept. Vegetarijanska sarma donosi niz prednosti koje standardna sarma ne nudi. Umjesto meso, omotajte sojine ljuspice i dimljeni seitan kupusom. Soja uz bogatstvo proteina sadrži mali udio masti i mnoštvo fitokemikalija. Istraživanja su zabilježila kako soja štiti od bolesti srca, a njezini izoflavoni su se pokazali korisnim u zaštiti od osteoporoze i karcinoma.

Paziti na unos alkohola

Pretjeran unos alkohola ostavlja nemile posljedice na organizam, a intoksikacija i dehidracija su samo od nekih. Alkohol također obiluje kalorijama te smanjujue kontrolu nad uzimanjem hrane potencirajući neumjerenost na relaciji – što više alkohola, to više hrane, to više zdravstvenih tegoba. Ipak, uz malo mudrosti i umjerenosti poželjno je blagdanski objed zaokružiti dobrom kapljicom. U skladu s time čaša do dvije crnog vina osigurat će pozitivne učinke alkohola istovremeno osiguravajući mnoštvo antioksidansa dokazanog blagotvornog učinka na zdravlje srca i krvnih žila.

Zamjena soli blagotvornim začinima

Zamjena soli začinima donijet će veliko olakšanje kardiovaskularnom sustavu, pomoći u snižavanju krvnog tlaka te smanjiti rizik od bolesti srca. Začini koji se smatraju čuvarima srca i krvnih žila su primjerice češnjak, đumbir, ružmarin i kurkuma. Začini nude i brojna druga povoljna svojstva poput antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, poticanje cirkulacije i poboljšanje probave.