x
x

HFD: nepovoljne interakcije alkohola i lijekova

  Anita Galić Skoko, mag. pharm., univ. mag.

  29.12.2015.

Hrvatsko farmaceutsko društvo apelira: "Umjereno s blagdanskim zdravicama ako koristite lijekove!"

HFD: nepovoljne interakcije alkohola i lijekova

  • Hrvatsko farmaceutsko društvo apelira na sve građane Republike Hrvatske da odgovorno uživaju u blagdanskim danima i zdravicama, te da svakako ne podcjenjuju moguće prijetnje koje alkohol može imati u kombinaciji s lijekovima, neovisno jesu li oni propisani na recept, ili su u bezreceptnom režimu!
  • Važno je detaljno pročitati upute o lijeku i obavezno upitati svoga liječnika ili ljekarnika o sigurnosti primjene lijeka ili biljnih pripravaka u kombinaciji čak i s malim količinama alkohola!

Alkohol može na više načina utjecati na djelovanje lijeka - promijeniti učinak lijeka, ili utjecati na koncentraciju lijeka u krvi, neki pak lijekovi mogu usporiti metabolizam alkohola i tako uzrokovati njegov toksičan učinak. Također, iako sam alkohol može utjecati na povišenje krvnog tlaka, u kombinaciji s nekim lijekovima se može postići učinak snižavanja krvnog tlaka, što se može osjetiti kao vrtoglavica ili nesvjestica i svakako utjecati negativno na sposobnost vožnje i rizike od padova. Slatki alkoholni likeri mogu povisiti razinu šećera u krvi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnja potrošnja čistog alkohola po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 12,2 litara (muškarci 17,1l; žene 7,1l), što je znatno više od europskog prosjeka, a poznato je kako je prekomjerno pijenje alkoholnih pića povezano s povećanim rizikom obolijevanja, ozljeđivanja i umiranja.

Od štetnog djelovanja alkohola nije pošteđen niti jedan organ, a posebice treba paziti kada se alkohol koristi u kombinaciji s lijekovima!

Nije naodmet naglasiti što se može dogoditi ukoliko u bilo kojem trenutku kombiniramo alkohol s nekim lijekom, posebice tijekom nadolazećih radosnih blagdanskih i novogodišnjih prigoda...

Ono što treba posebno naglasiti jest činjenica kako konzumiranje alkohola može smanjiti učinkovitost lijekova koji su prijeko potrebni pacijentima za kontroliranje kronične bolesti, dovodeći na taj način zdravlje pacijenata u opasnost! S druge strane, neki lijekovi mogu u kombinacijama s alkoholom postati značajno štetni, pa čak i toksični!

Pazite i kojim se poslom bavite ukoliko ste prigodno "zavirili u čašicu", jer alkohol može čak i u malim količinama povećati nuspojave nekih lijekova, pa takve neželjene kombinacije mogu utjecati na sposobnost vožnje automobilom, strojevima ili instrumentima, izazivajući pospanost, klonulost, izrazitu osjetljivost očiju na svjetlo, i sl., što može predstavljati opasnost i za Vas ali i za druge osobe u Vašoj okolini!

Osobe starije životne dobi trebaju biti posebno pažljivi jer konzumiranje alkohola, a posebice u kombinaciji s lijekovima, može utjecati na povećanje rizika od padova i prijeloma!

Obzirom da alkohol može značajno utjecati na stotine lijekova koji su nužno važni pacijentima kako bi im pomogli u liječenju ili ublažavanju simptoma bolesti, važno je detaljno pročitati upute o lijeku i upitati svoga liječnika ili ljekarnika o sigurnosti primjene lijeka ili biljnih pripravaka u kombinaciji čak i s malim količinama alkohola!

Također, iako sam alkohol može utjecati na povišenje krvnog tlaka, u kombinaciji s nekim lijekovima se može postići učinak snižavanja krvnog tlaka, što se može osjetiti kao vrtoglavica ili nesvjestica i svakako utjecati negativno na sposobnost vožnje i rizike od padova. Slatki alkoholni likeri mogu povisiti razinu šećera u krvi, no npr. kada dijabetičari na oralnim antidijabeticima konzumiraju alkohol mogu biti izloženi značajnoj hipoglikemiji.

Bezreceptni lijekovi i alkohol

I biljni pripravci poput ehinaceje, kava-kave, ekstrakta valerijane (odoljena) ili gospine trave mogu stupati u značajne interakcije s alkoholom, uzrokujući ili oštećenja jetre ili pojačanu sedaciju.

I najčešće primjenjivani bezreceptni lijekovi za liječenje boli, inače odličnog sigurnosnog profila, mogu u kombinaciji s alkoholom dodatno oštetiti želučanu sluznicu i izazvati krvarenja, stoga se svakako posavjetujte s ljekarnikom ili liječnikom na vrijeme o izbjegavanju takvih neželjenih reakcija!

Vodite računa i ukoliko koristite mnoge popularne lijekove za liječenje simptoma gripe, prehlade, alergijskog rinitisa i kašlja, jer vrlo često je riječ o kombiniranim (višekomponentnim) lijekovima u kojem barem jedan od ljekovitih sastojaka može stupati u interakcije s alkoholom, stoga na vrijeme pitajte svoga ljekarnika prilikom nabavke takvih pripravaka.

Čak i neki biljni pripravci poput ehinaceje, kava-kave, ekstrakta valerijane (odoljena) ili gospine trave mogu stupati u značajne interakcije s alkoholom, uzrokujući ili oštećenja jetre ili pojačanu sedaciju, stoga i takve pripravke ne treba smatrati bezazlenima ako ste odlučili nazdraviti s čašicom alkohola!

Jeste li znali...

"Miješanje" alkohola i lijekova može biti vrlo štetna! Alkohol može vrlo često biti u interakciji s lijekovima koje je propisao liječnik, ali jednako tako i s bezreceptnim lijekovima, biljnim lijekovima i dodacima prehrani.

Neke od nuspojava koje mogu biti posljedica interakcija alkohola s lijekovima su mučnina, glavobolja, klonulost, vrtoglavica, nesvjestica, oscilacije krvnog tlaka, neuobičajeno ponašanje, gubitak koordinacije, oštećenja jetre, srčane tegobe, unutarnje krvarenje, nepravilno ili otežano disanje, depresija i dr.

Lijekovi mogu sadržavati više sastojaka...

Mnogi lijekovi za liječenje boli ili pak lijekovi protiv alergija mogu sadržavati više ljekovitih sastojaka koji u kombinaciji s alkoholom mogu biti štetni. Čitajte upute koje su priložene uz svaki lijek, a ukoliko Vam je potrebna pomoć u razumijevanju slobodno pitajte svog liječnika ili ljekarnika!

Neki lijekovi mogu sadržavati alkohol

Određeni lijekovi tj. ljekoviti oblici mogu sadržavati i do 10% alkohola, poput nekih tinktura sirupa protiv kašlja, laksativa i dr. Svakako vodite računa i o tome!

Alkohol drugačije djeluje na žene nego na muškarce

Žene su sklonije štetnim događajima i oštećenjima jetre prouzrokovanim konzumiranjem alkohola negoli muškarci jer zbog manjeg udjela vode u organizmu, alkohol doseže više koncentracije u krvotoku žena u odnosu na muškarce.

Osobe starije životne dobi su sklonije riziku od interakcija lijekova i alkohola

Starenjem organizma se ujedno i umanjuje sposobnost organizma da razgrađuje alkohol, stoga je on duže vremena prisutan u nerazgrađenom obliku u organizmu, a obzirom da osobe starije životne dobi u prosjeku uzimaju od 4-9 propisanih lijekova, rizik je time dodatno veći!

Vrijeme je također važno...

Alkohol i lijekovi mogu biti u štetnoj interakciji čak i kada se ne uzimaju u isto vrijeme! Svakako pitajte svog liječnika i ljekarnika za savjet!

Prije blagdanskog uživanja i druženja uz zdravicu, svakako se posavjetujte s ljekarnikom ili liječnikom ukoliko uzimate neke od slijedećih skupina lijekova:

  • Lijekovi za alergije (antihistaminici)
  • Lijekovi za srčana oboljenja (koronarne bolesti, angina pectoris)
  • Lijekovi za liječenje tjeskobe (anksiolitici)
  • Antiepileptici
  • Lijekovi za liječenje artritisa
  • Lijekovi za poremećaje koagulacije (antikoagulansi)
  • Lijekovi za depresiju (antidepresivi)
  • Lijekovi za kašalj (antitusici)
  • Lijekovi protiv boli (analgetici)
  • Lijekovi za dijabetes (antidijabetici)
  • Lijekovi za liječenje povećane prostate
  • Lijekovi za želučane poremećaje (žgaravica, refluks)
  • Lijekovi za povišeni krvni tlak (antihipertenzivi)
  • Antiinfektivi (neki antibiotici, antimikotici)
  • Lijekovi za povišeni kolesterol)
  • Lijekovi za bolove koštano-mišićnog sustava (analgetici, antireumatici)
  • Lijekovi za liječenje simptoma gripe i prehlade (antipiretici, dekongestivi)
  • Lijekovi protiv migrene
  • Lijekove za nesanicu (sedativi)

 

Literatura

  1. http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/profiles/hrv.pdf?ua=1
  2. http://www.webmd.com/a-to-z-guides/alcohol-interactions-with-medications
  3. http://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2015/11/hzjz-PIJENJE-2-refined.pdf
  4. Jakševac Mikša M. Jeste li se ikada zapitali zašto lijekove ne smijete uzimati s alkoholnim pićima? Cybermed, 2007. http://www.cybermed.hr/savjeti_ljekarnika/jeste_li_se_ikada_zapitali_zasto_lijekove_ne_smijete_uzimati_s_alkoholnim_picima
  5. Pužar K, Bach Rojecky L. Alkohol i tablete- nespojiva kombinacija. Moje zdravlje. Večernji list. prosinac 2014.
  6. http://ireta.org/sites/ireta.org/files/Harmful_Interactions%20Alcohol%20%26%20Medications.pdf
  7. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism http://www.niaaa.nih.gov