x
x

HFD: paracetamol treba davati prema preporuci liječnika ili ljekarnika

  Anita Galić Skoko, mag. pharm., univ. mag.

  07.12.2015.

HFD: Uz savjet ljekarnika ili liječnika, paracetamol je jedan od najsigurnijih lijekova! Opasnost je u liberalizaciji lijekova i njihovoj neodgovornoj primjeni!

HFD: paracetamol treba davati prema preporuci liječnika ili ljekarnika
Ljekarnici u Hrvatskoj i dalje će zagovarati stav da lijek nije roba i da mu je mjesto isključivo u ljekarni!

  • Britanski pedijatri i ljekarnici zabrinuti su zato što u Velikoj Britaniji i Irskoj roditelji daju djeci s temperaturom oralne suspenzije (popularno zvani i „dječji sirupi“) s paracetamolom prečesto i u previsokim dozama, bez čitanja uputa o lijeku. Ističemo kako struka nije zabrinuta zbog sigurnosnog profila paracetamola, nego zbog sve učestalije pogrešne, neracionalne ili neinformirane primjene dječjih sirupa za snižavanje temperature, bez konzultacija s ljekarnikom ili liječnikom,
  • Liberalizacija lijekova izvan ljekarni uzima svoj danak! Spomenuta istraživanja su se provela u državama gdje je veliki broj bezreceptnih lijekova dostupan u supermarketima i trgovinama, što se pokazalo rizikom po javno zdravlje jer se lijekovi koriste bez odgovornosti i traženja savjeta ljekarnika ili liječnika!
  • Paracetamol je jedan od najčešće korištenih lijekova za sniženje povišene tjelesne temperature i smanjenje boli, koji mogu koristiti čak i trudnice i djeca dojenačke dobi u skladu sa savjetima ljekarnika ili liječnika.
  • Kao i neke europske zemlje, Hrvatska se treba suzdržati od liberalizacije tržišta bezreceptnih proizvoda i požurivanja s prodajom lijekova putem interneta bez kvalitetne konzultacije sa strukom i pacijentima, kako bi se na vrijeme spriječile neželjene posljedice uslijed pogrešne i neodgovorne primjene lijekova koji su inače vrlo vrijedni, učinkoviti i iznimno sigurni kada se koriste uz nadzor i savjete ljekarnika ili liječnika! Ljekarnici u Hrvatskoj i dalje će zagovarati stav da lijek nije roba i da mu je mjesto isključivo u ljekarni!

Svaki bezreceptni lijek je siguran i učinkovit ukoliko se primjenjuje na pravilan način i u jasno propisanoj dozi

Roditelji u preko 80% slučajeva krivo, prečesto i u višestruko prekoračenim dozama primjenjivali lijekove za snižavanje temperature, stoga je puno veća zabrinutost oko zdravstvene informiranosti i edukacije roditelja te dostupnosti lijekova u okruženju supermarketa, negoli postoji briga o sigurnosnom profilu lijekova kao što je paracetamol ili ibuprofen.

Potaknuto nedavnim napisima o štetnosti paracetamola za djecu, Hrvatsko farmaceutsko društvo želi pravovaljano informirati javnost o navedenoj vijesti, naglašavajući kako je paracetamol lijek koji je iznimno važan i siguran ako se primjenjuje u skladu sa stručnim smjernicama i uputama.

Izjave britanskih pedijatara i ljekarnika koje su prenijeli naši mediji bile su usmjerene na zabrinutost što u Velikoj Britaniji i Irskoj roditelji daju oralne suspenzije (popularno zvani i „dječji sirupi“) s paracetamolom prečesto i u previsokim dozama, ponekad i kada lijek uopće nije bio potreban. Nažalost, liberalizacija tržišta bezreceptnih lijekova u Velikoj Britaniji i dostupnost takvih lijekova u supermarketima i trgovinama, ili pak preko interneta, negativno je utjecala da roditelji smatraju takve lijekove potpuno neškodljivima za svoju djecu neovisno o preporučenoj dozi i učestalosti primjene! Rezultati istih istraživanja pokazala su kako su roditelji u preko 80% slučajeva krivo, prečesto i u višestruko prekoračenim dozama primjenjivali lijekove za snižavanje temperature, stoga je puno veća zabrinutost oko zdravstvene informiranosti i edukacije roditelja te dostupnosti lijekova u okruženju supermarketa, negoli postoji briga o sigurnosnom profilu lijekova kao što je paracetamol ili ibuprofen koji su se u tekstu navodili, a koje zdravstvena struka smatra sigurnim i učinkovitim lijekom ukoliko se primjenjuju u skladu s uputama ljekarnika ili liječnika!

„Paracetamol je jedan od najčešće korištenih lijekova za sniženje povišene tjelesne temperature i smanjenje boli, koji mogu koristiti čak i trudnice u skladu sa savjetima ljekarnika ili liječnika. Na tržištu postoje različiti farmaceutski oblici paracetamola s prilagođenim dozama za dječju populaciju. Kao i svaki lijek, paracetamol ima određene prepoznate rizike ukoliko se nepravilno i neodgovorno primjenjuje, posebice u dozama višim od preporučenih. Sigurna primjena paracetamola, kao i svakog drugog lijeka, podrazumijeva odgovorno ponašanje prema liječenju i procjenu koristi u odnosu na moguće rizike primjene lijeka, prije svega pridržavanje režima doziranja lijeka i maksimalnih dnevnih doza. Magistri farmacije kao stručnjaci za lijekove kompetentni su savjetovati pacijenta o pravilnoj primjeni lijeka, s ciljem postizanja optimalnog terapijskog učinka, ali i izbjegavanja te prepoznavanja neželjenih štetnih pojava“, izjavila je prof. dr. sc. Lidija Bach Rojecky, mag. pharm., predstojnica Zavoda za farmakologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., specijalist pedijatrije iz Centra dječjeg zdravlja, naglašava kako je „paracetamol učinkovit i siguran lijek koji ima svoju primjenu u pedijatrijskoj praksi već desetljećima! Opasnost i rizici primjene paracetamola koje su se posljednjih dana mogle pročitati u medijima su između ostalog prenapuhane, jer je za svaki lijek iznimno važno da se koristi prema savjetima ljekarnika ili liječnika, te u skladu s priloženim uputama o lijeku, no roditelji u strahu od temperature vrlo često djeci daju lijek prečesto i u prevelikim dozama što naravno dovodi do predoziranja, nuspojava i mogućih rizika zbog kojih je struka izrazila zabrinutost!“

Mag. pharm. Ana Galić Skoko je kao javni ljekarnik i članica Izvršnog odbora Sekcije za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva posebice istaknula kako se "svaki bezreceptni lijek smatra sigurnim i učinkovitim, ali isključivo ukoliko se primjenjuje na pravilan način i u jasno propisanoj dozi, u skladu s primjerenom dobi i tjelesnom težinom djeteta, o čemu se roditelji uvijek mogu i trebaju posavjetovati s ljekarnikom ili liječnikom! Kao ljekarnik, ali i kao roditelj, apeliram da se obavezno pročitaju upute o lijeku te da se izbjegava samoliječenje na vlastitu ruku, bez prethodnog savjetovanja sa zdravstvenim stručnjakom"

Niz europskih zemalja iznimno je svjestan rizika i mogućih opasnosti dostupnosti lijekova izvan ljekarni i kupovine lijekova putem neprovjerenih internet stranica, stoga se i Hrvatska na vrijeme treba suzdržati od liberalizacije tržišta bezreceptnih proizvoda i požurivanja s prodajom lijekova putem interneta bez kvalitetne konzultacije sa strukom i pacijentima, kako bi se na vrijeme spriječile neželjene posljedice uslijed pogrešne i neodgovorne primjene lijekova koji su inače vrlo vrijedni, učinkoviti i iznimno sigurni kada se koriste uz nadzor i savjete ljekarnika ili liječnika! Ljekarnici u Hrvatskoj i dalje će zagovarati stav da lijek nije roba i da mu je mjesto isključivo u ljekarni!

U slučaju bilo kakvih nedoumica oko lijekova, nemojte zaboraviti da su Vam vrata svih ljekarni uvijek otvorena za sve informacije o odgovornoj i pravilnoj primjeni svih lijekova, bezreceptnih ili receptnih!

Svi roditelji se s povjerenjem mogu i trebaju uvijek obratiti ljekarnicima i liječnicima, svojim partnerima u zdravlju, kako bi svi pacijenti, pa tako i naši najmlađi, dobili siguran i učinkovit lijek onda kada je najpotrebnije!

VEZANI SADRŽAJ > <