x
x

Liječenje tumora prema genetskim mutacijama, a ne tipu tumora

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  02.03.2015.

Znanstvenici su pronašli novi način ubrzavanja liječenja tumora kod nekih pacijenata – pacijenti se uvrštavaju u male studije u kojima se liječenje temelji na genetskim mutacijama primijećenim u tumoru, a ne na organu u kojem je tumor razvijen.

Liječenje tumora prema genetskim mutacijama, a ne tipu tumora

Ovakve studije nazivaju se „basket“ studije i bazirane su na uključivanju pacijenata s tumorima različitih organa koji imaju jednake mutacije koje su mete za lijekove. Ne postoje kontrolne grupe.

U časopisu The Times opisana je jedna takva studija u koju je bilo uključeno 18 pacijenata s Erdheim-Chesterovom bolesti ili Langerhansovom bolesti. Pacijentima je primijenjen lijek čija je meta BRAF mutacija, inače prisutna najčešće u melanomima. Kod 14 pacijenata tumori su prestali rasti, smanjili se ili nestali. Ostalih četvero pacijenata tek su započeli liječenje.

Američki Nacionalni institut za tumore (National Cancer Institute) pokrenut će ovog proljeća program u kojem će se pretražiti tumorski uzorci 1000 pacijenata na nekoliko najčešćih mutacijama. Pacijente koji budu pozitivni na mutacije mogli bi biti uključeni u studije lijekova čije je djelovanje usmjereno na te mutacije.