x
x

Fitoestrogeni za napadaje vrućine u menopauzi

  15.02.2015.

Nema dovoljno dokaza za preporuku terapije fitoestrogenima za smanjenje broja i ozbiljnosti napadaja vrućine u menopauzi, objavljeno je u Cochraineovom sustavnom pregledu. Nisu pronađeni dokazi o štetnim učincima na sluznicu maternice, stimulaciju vagine ili drugi štetni učinci nakon kratkoročne uporabe fitoestrogena.

Fitoestrogeni za napadaje vrućine u menopauzi

Pitanje sustavnog pregleda: Ovaj Cochrane sustavni pregled ocjenjuje da li terapija fitoestrogenima (biljne tvari čiji aktivni metaboliti imaju kemijske sličnosti sa ženskim spolnim hormonima estrogenima) smanjuje broj i ozbiljnost napadaja vrućine te da li su sigurni i prihvatljivi.

Dosadašnje spoznaje: Hormonska terapija je učinkovit način liječenja za kontrolu najčešćih simptoma menopauze - napadaja vrućine i noćnog znojenja. Međutim, sada se preporučuje samo u niskim dozama kroz što kraće vrijeme zbog mogućnosti povećanja rizika za obolijevanje od nekih kroničnih bolesti. Mnoge žene su počele koristiti terapije koje one smatraju "prirodnim" i sigurnim, ali obično nemaju dobre informacije o potencijalnim koristima i rizicima takve terapije. Neke od ovih terapija sadrže fitoestrogene - skupinu spojeva dobivenih iz biljaka, za koje se smatra da sprječavaju ili liječe bolesti. Fitoestrogeni su mogu naći u raznim biljkama, od kojih su neke namirnice koje se koriste u ishrani ljudi, a osobito soja, alfa-alfa i crvena djetelina.

Karakteristike studija: Ovaj Cochrane sustavni pregled je pronašao 43 kliničke studije (nasumična kontrolirana ispitivanja) provedene do srpnja 2013. godine koja su uključivala 4.084 ispitanica s napadajima vrućine koje su bile blizu menopauze ili u menopauzi. Dokazi se odnose na studije dostupne do srpnja 2013.

Ključni rezultati: Neke studije su opisale blago smanjenje napadaja vrućine i noćnog znojenja uz liječenje fitoestrogenima. Čini se da ekstrakti koji sadrže visoku razinu genisteina (tvari koja potječe od soje) smanjuje broj dnevnih napadaja vrućine te bi ih trebalo dalje istražiti. Sve u svemu nema naznaka da bi neke druge vrste fitoestrogena djelovale bolje nego izostanak ikakvog liječenja. Nisu pronađeni dokazi o štetnim učincima na sluznicu maternice, stimulaciju vagine ili drugi štetni učinci nakon kratkoročne uporabe fitoestrogena.

Kvaliteta dokaza: Mnoge studije u ovome pregledu su bile malene, kratkog trajanja i loše kvalitete, te su se vrste fitoestrogena koje su u njima korištene značajno razlikovale.