x
x

CMJ: Epidemiološki pokazatelji akutnog krvarenja iz peptičnog vrijeda

  12.02.2015.

Razlike između sjevera i juga u incidenciji akutnog krvarenja iz peptičnog vrijeda u Hrvatskoj: trendovi incidencije hospitalizacije, kliničke osobine i 30-dnevna smrtnost

CMJ: Epidemiološki pokazatelji akutnog krvarenja iz peptičnog vrijeda
Značajno više stope incidencije hospitalizacije zabilježene su u dobnoj skupini iznad 65 godina. Ukupna 30-dnevna smrtnost bila je 4,9%.

Cilj Odrediti sedmogodišnje trendove incidencije hospitalizacije zbog akutnog krvarenja iz peptičnog vrijeda i povezane rizične čimbenike te ispitati razlike u ovim trendovima između dvije regije u Hrvatskoj.

Postupci Prikupili smo sociodemografske, kliničke i endoskopske podatke o 2204 pacijenta s endoskopski potvrđenim akutnim krvarenjem iz peptičnog vrijeda koji su primljeni u Klinički bolnički centar „Sestre Milosrdnice” u Zagrebu i Klinički bolnički centar Split između 1. siječnja 2005. i 31. prosinca 2011. Izračunali smo stope incidencije hospitalizacije, kliničke ishode i čimbenike povezane s incidencijom.

Rezultati Nije bilo razlika u stopi incidencije hospitalizacije između regija. Jednogodišnja kumulativna stopa incidencije hospitalizacije standardizirana po dobi izračunata uz pomoć Europske standardne populacije bila je značajno viša u zagrebačkoj nego u splitskoj regiji (43,2/100 000 vs 29,2/100 000). Značajno više stope incidencije hospitalizacije zabilježene su u dobnoj skupini iznad 65 godina. Ukupna 30-dnevna smrtnost bila je 4,9%.

Zaključak Incidencija hospitalizacije zbog akutnog krvarenja iz peptičnog vrijeda u obje populacije nije se promijenila u ispitivanom razdoblju i bila je značajno viša u zagrebačkoj regiji. Incidencija akutnog krvarenja iz vrijeda dvanaesnika također se nije promijenila, dok je incidencija akutnog krvarenja iz želučanog vrijeda porasla. Rezultati ovog istraživanja omogućuju praćenje epidemioloških pokazatelja akutnog krvarenja iz peptičnog vrijeda i usporedbu podataka s drugim državama.

 Neven Ljubičić, Tajana Pavić, Ivan Budimir, Željko Puljiz, Alen Bišćanin, Andre Bratanić, Marko Nikolić, Davor Hrabar, Branko Troskot