x
x

Dob prve menstruacije i kardiovaskularni rizik

  David Čičić, dr. med.

  17.12.2014.

Nastup menarhe u dobi od 10 godina ili mlađoj, odnosno 17 godina ili starijoj, povezan je s većim rizikom za razvoj bolesti srca, moždanog udara i povišenog krvnog tlaka, tvrdi novo istraživanje objavljeno u časopisu Circulation. Prvi menstruacijski ciklus u dobi od 13 godina predstavlja najmanji kardiovaskularni rizik.

Dob prve menstruacije i kardiovaskularni rizik
Pretilost u dječjoj dobi, raširena u mnogim industrijaliziranim zemljama, povezana je osobito s ranom dobi nastupa prvog menstrualnog ciklusa. Javnozdravstvene strategije borbe s pretilošću u dječjoj dobi bi mogle spriječiti smanjivanje prosječne dobi prve menstruacije, što bi moglo dugoročno smanjiti rizik za razvoj bolesti srca.

U usporedbi s ženama kod kojih je prva menstruacija nastupila u dobi od 13 godina, žene s nastupom menarhe u dobi ≤10 godina ili  ≥17 godina su imale 27% veći rizik hospitalizacije ili smrti zbog srčanih bolesti, 16% veći rizik hospitalizacije ili smrti zbog moždanog udara i 20% veći rizik hospitalizacije zbog povišenog krvnog tlaka ili smrti zbog pridruženih komplikacija.

Autori istraživanja su analizirali podatke 1.3 milijuna žena iz Ujedinjenog Kraljevstva, dobi 50-64 godina, većinom bjelkinja. Tijekom 11.6 godina praćenja 73 378 žena je hospitalizirano ili preminulo zbog koronarne srčane bolesti, 25 426 zbog cerebrovaskularnih bolesti, a 249 426 zbog hipertenzivne bolesti.

Vodeći autor istraživanja dr. Dexter Canoy smatra da borba s pretilošću kao mogućim uzrokom rane menstruacije predstavlja način smanjenja kardiovaskularnog rizika kod žena: „Pretilost u dječjoj dobi, raširena u mnogim industrijaliziranim zemljama, povezana je osobito s ranom dobi nastupa prvog menstrualnog ciklusa. Javnozdravstvene strategije borbe s pretilošću u dječjoj dobi bi mogle spriječiti smanjivanje prosječne dobi prve menstruacije, što bi moglo dugoročno smanjiti rizik za razvoj bolesti srca.“

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
GastalMaxirinoZipantola PROTECT
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: