x
x

Zdravstveno stanje muškarca i plodnost

  David Čičić, dr. med.

  15.12.2014.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Fertility and Sterility tvrdi da trenutno zdravstveno stanje muškarca utječe na proizvodnju sjemena, odnosno da je postojanje medicinskih komorbiditeta povezano s lošijom kvalitetom sjemena.

Zdravstveno stanje muškarca i plodnost
Pobližim pregledom kardiovaskularnih bolesti, muškarci s hipertenzivnom, perifernom vaskularnom, cerebrovaskularnom i neishemičnom srčanom bolešću su imali više stope abnormalnosti sjemena.

Odnos između trenutnog zdravstvenog stanja i kvalitete sjemena je proučen na kohorti od 9387 muškaraca, srednje dobi 38 godina, koji su podvrgnuti obradi za neplodnost između 1994. i 2011. godine.

Unutar kohorte je 44% muškaraca imalo barem jednu medicinsku dijagnozu nepovezanu s neplodnošću. Koristeći Charlstonov indeks komorbiditeta, autori su pokazali da su muškarci s višim vrijednostima indeksa imali manji volumen sjemena, manju koncentraciju, pokretljivost i apsolutni broj spermija te lošiji morfološki nalaz sjemena.

Dodatno, stope abnormalnosti sjemena su bile značajno više kod muškaraca s endokrinim, kardiovaskularnim, genitourinarnim i kožnim bolestima. Pobližim pregledom kardiovaskularnih bolesti, muškarci s hipertenzivnom, perifernom vaskularnom,  cerebrovaskularnom i neishemičnom srčanom bolešću su imali više stope abnormalnosti sjemena.

Oko 15% svih ljudskih gena je direktno uključeno u reprodukciju, a većina tih gena također ima važne uloge u drugim tjelesnim sustavima. Identifikacija drugih specifičnih čimbenika koji zahvaćaju produkciju sjemena kod muškaraca može omogućiti bolje i učinkovitije savjetovanje bolesnika.