x
x

Medicinske vježbe za bolesnike s kroničnom križoboljom

  15.12.2014.

Istraživanja upućuju na to da se najbolji rezultati postižu primjenom individualno osmišljenih vježbi, koje se provode pod stručnim nadzorom, objavljeno je u Liječničkom vjesniku.

Medicinske vježbe za bolesnike s kroničnom križoboljom
Postoji potreba za visokokvalitetnim istraživanjima s ciljem utvrđivanja učinkovitosti specifičnih intervencija - tip vježbi, vrijeme, intenzitet i druga obilježja - u svakoga pojedinog pacijenta ili specifične grupe pacijenata.

Križobolja je velik medicinski i socio-ekonomski problem u industrijaliziranim zemljama. Medicinske su vježbe temelj konzervativnog liječenja bolesnika s kroničnom križoboljom.

Brojne randomizirane studije i smjernice za kliničku praksu podupiru činjenicu da u bolesnika s kroničnom križoboljom vježbe smanjuju nesposobnost i bol, poboljšavaju opću kondiciju, status zaposlenja i smanjuju stopu ponavljanja epizoda križobolje. Međutim, nema važnih dokaza da je jedan tip vježbi jasno bolji nego drugi.

U ovom radu opisno iznosimo pregled različitih tipova vježbi koje rabimo u liječenju bolesnika s kroničnom križoboljom i u svrhu prevencije novih epizoda križobolje. Istraživanja upućuju na to da se najbolji rezultati postižu primjenom individualno osmišljenih vježbi, koje se provode pod stručnim nadzorom. Postoji potreba za visokokvalitetnim istraživanjima s ciljem utvrđivanja učinkovitosti specifičnih intervencija (tip vježbi, vrijeme, intenzitet i druga obilježja) u svakoga pojedinog pacijenta ili specifične grupe pacijenata.

Simeon Grazio, Lovorka Grgurević, Tonko Vlak, Porin Perić, Tomislav Nemčić, Tea Schnurrer Luke Vrbanić, Mira Kadojić, Zoja Gnjidić, Frane Grubišić, Diana Balen, Katarina Lohman Vuga, Božidar Ćurković