x
x

Novi udžbenik: Organizacija i upravljanje u području zdravstvene njege

  12.12.2014.

Ovaj je udžbenik namijenjen procesu poboljšanja kvalitete rada i zadovoljavanju potreba korisnika zdravstvenih usluga. Uobičajeno se pod pojmom korisnik zdravstvenih usluga razumijeva zdrav ili bolestan pojedinac koji je glavni subjekt u procesu liječenja ili u promociji zdravlja.

Novi udžbenik: Organizacija i upravljanje u području zdravstvene njege
Istraživanja su pokazala da su tri čimbenika ključna u procjeni kvalitete rada medicinskih sestara: kvaliteta usluge, povjerenje i pouzdanost. Valja imati na umu da kvaliteta rada i pristupa radu treba biti potreba, a nikako prisila, ona treba biti ugrađena u duh, svijest i stajalište svakoga zaposlenog pojedinca i kao takva činiti temelj ukupne organizacijske kulture.

Kao takav on ima pravo na sudjelovanje u donošenju odluka (u konačnici odlučuje o samome sebi!), uz ključnu pretpostavku da je dobro informiran i da zajedno sa zdravstvenim radnicima dijeli odgovornost za donesene odluke.

Danas je u procesu poboljšanja kvalitete stavljen naglasak na stvaranje i očuvanje kulture sigurnosti u zdravstvenim ustanovama. Upravo je zdravstvena njega područje rada koje je i “najkritičnije” jer čini integrativno područje svih aktivnosti koje su vezane za proces pružanja ukupne zdravstvene skrbi. Medicinska sestra jest ili bi trebala biti posrednik u tim aktivnostima i o njezinu znanju i sposobnosti integracije svih aspekata te skrbi ovisi sigurnost bolesnika. Istraživanja su pokazala da su tri čimbenika ključna u procjeni kvalitete rada medicinskih sestara: kvaliteta usluge, povjerenje i pouzdanost.

U knjizi je naglašeno  da pravo na kvalitetnu njegu ima svaki čovjek, a to pravo postaje osobito važno danas, u vremenu ograničenih materijalnih resursa. Također valja imati na umu da kvaliteta rada i pristupa radu treba biti potreba, a nikako prisila, ona treba biti ugrađena u duh, svijest i stajalište svakoga zaposlenog pojedinca i kao takva činiti temelj ukupne organizacijske kulture.

Autor: Sonja Kalauz

VEZANI SADRŽAJ > <