x
x

Praćenje toka cerebrospinalne tekućine uz pomoć magnetske rezonancije

  30.11.2014.

Bolje razumijevanje normalne fiziologije i patofiziologije cerebrospinalne tekućine trebalo bi voditi većoj dijagnostičkoj točnosti, omogućiti identifikaciju novih etioloških čimbenika kod velikog broja bolesti, te promicati razvoj novih terapijskih pristupa, objavljeno je u CMJ-u.

Praćenje toka cerebrospinalne tekućine uz pomoć magnetske rezonancije

Fiziologija cerebrospinalne tekućine: vizualizacija dinamike cerebrospinalne tekućine uz pomoć vremensko prostorne metode magnetske rezonancije s inverznim pulsevima

Dinamika cerebrospinalne tekućine vizualizirana Time-SLIP metodom značajno se razlikuje od klasične teorije o cirkulaciji cerebrospinalne tekućine opisane u medicinskim udžbenicima. Možemo reći da je uporaba inovativne metode kao što je Time-SLIP dovela istraživanje dinamike cerebrospinalne tekućine na višu razinu.

Ranije nisu postojale metode za direktno praćenje toka cerebrospinalne tekućine u fiziološkim uvjetima, a cirkulacija cerebrospinalne tekućine istraživana je i vizualizirana ubrizgavanjem radioaktivne tvari za praćenje  ili kontrastnog medija vidljivog na rendgenskim snimkama.

Novorazvijena vremensko prostorna metoda s inverznim pulsevima (Time-SLIP) omogućuje direktno vizualiziranje toka cerebrospinalne tekućine uz pomoć magnetske rezonancije i ocrtava dinamiku cerebrospinalne tekućine u određenom vremenskom rasponu.

Dinamika cerebrospinalne tekućine vizualizirana Time-SLIP metodom značajno se razlikuje od klasične teorije o cirkulaciji cerebrospinalne tekućine opisane u medicinskim udžbenicima. Možemo reći da je uporaba inovativne metode kao što je Time-SLIP dovela istraživanje dinamike cerebrospinalne tekućine na višu razinu. Bolje razumijevanje normalne fiziologije i patofiziologije cerebrospinalne tekućine trebalo bi voditi većoj dijagnostičkoj točnosti, omogućiti identifikaciju novih etioloških čimbenika kod velikog broja bolesti, te promicati razvoj novih terapijskih pristupa. 

Shinya Yamada