x
x

Dobrovoljni davatelj krvi u window periodu HIV-1 viremije: prikaz slučaja

  M. Maslović
  V. Đogić
  M. Miletić Lovrić
  J. Bingulac-Popović
  N. Juraković-Lončar
  M. Balija
  I. Jukić

  16.11.2014.

U Republici Hrvatskoj (RH) od 1. ožujka 2013. obvezno je testiranje svake donacije krvi molekularnim testovima na krvlju prenosive bolesti (virusi hepatitisa B, C i HIV-1).

Dobrovoljni davatelj krvi u window periodu HIV-1 viremije: prikaz slučaja
Prema podacima proizvođača testa, window period testiranja za HIV-1 RNA iznosi 5,3 dana, a za HIV Ag/At test iznosi 12-16 dana. Primjenom ID-NAT-a u testiranju krvi dobrovoljnih davatelja dokazana je prva viremija HIV-1 RNA u window periodu te je time uspješno spriječena zaraza HIV-1 virusom putem transfuzije i dijagnosticirana infekcija u davatelja na samom početku.

UVOD: U Republici Hrvatskoj (RH) od 1. ožujka 2013. obvezno je testiranje svake donacije krvi molekularnim testovima na krvlju prenosive bolesti (virusi hepatitisa B, C i HIV-1). U tu svrhu koristi se probirni triplex test na pojedinačnoj dozi (ID-NAT) Procleix Ultrio Plus na uređaju Tigris (Grifols, Španjolska). Testiranje se provodi u Odjelu za molekularnu dijagnostiku HZTM za sve dobrovoljne davatelje krvi (DDK) RH. Osim za DDK, probirni NAT triplex test, koristi se i za testiranje donora organa, tkiva, matičnih stanica i autolognih donacija. Do rujna 2014. godine ID-NAT testom testirano je 253.630 DDK RH.

PRIKAZ SLUČAJA: Rutinskim ID-NAT testiranjem u 54-godišnjeg DDK (treće darivanje) otkrivena je prisutnost HIV-1 RNA virusa u krvi. HIV-1 RNA kvantitativnim testom utvrđena je prisutnost virusa manja od 2.00E+1kopija/mL. Rutinski probirni serološki test za HIV Ag/At (Abbott Prism HIV Ag/Ab Combo, SAD) je bio negativan (s/co 0,12) kao i sva potvrdna testiranja, a koja uključuju alternativni HIV Ag/At test, anti-HIV-1/2, HIV-1 p24 Ag i anti-HIV-1/2 imunoblot test. U kontrolnom uzorku krvi uzetom 6 dana nakon darivanja krvi dokazano je povećanje titra HIV-1 virusa na 3.52E+4 kopije/mL, ali je i dalje probirni HIV Ag/At test bio negativan (s/co 0,21). Međutim, u potvrdnom testiranju su alternativni HIV Ag/At test i HIV-1 p24 (4,8 pg/mL) test slabo pozitivni, a anti-HIV-1/2 i anti-HIV-1/2 imunoblot test još uvijek negativni. Prema podacima proizvođača testa, window period testiranja za HIV-1 RNA iznosi 5,3 dana, a za HIV Ag/At test iznosi 12-16 dana.

ZAKLJUČAK: Primjenom ID-NAT-a u testiranju krvi dobrovoljnih davatelja dokazana je prva viremija HIV-1 RNA u window periodu te je time uspješno spriječena zaraza HIV-1 virusom putem transfuzije i dijagnosticirana infekcija u davatelja na samom početku. Utvrđivanjem porasta titra virusa i detekcijom HIV-1 p24 Ag (a još uvijek bez detektibilnih antitijela) u potvrdnom uzorku bilo je moguće pratiti razvoj rane infekcije HIV-1 virusom.