x
x

Lijekovi za bruksizam

  13.11.2014.

Znakovi i simptomi škripanja i stiskanja zubi u snu (bruksizam) su pretjerana istrošenost zuba, slomljeni zubi, osjetljivost žvačnih mišića, bol ili osjetljivost žvačnog zgloba i glavobolje. Liječenje uključuje pomagala kao što su udlage za zagriz, psihoterapiju i lijekove (farmakoterapija). Farmakoterapija uključuje lijekove kao što su benzodiazepini, antiepileptici, beta blokatori, pripravci dopamina, antidepresivi, miorelaksansi i drugi.

Lijekovi za bruksizam

Osobitosti kliničkih istraživanja
Cochrane sustavni pregled analizirao je znanstvene baze podataka u potrazi za kliničkim istraživanjima koja su usporedila učinak lijeka i placeba (lažni lijek, pripravak bez učinka), ili lijekove ili nikakvo liječenje u osoba svih životnih doba s bruksizmom u snu. Analizirani su dokazi objavljeni do kolovoza 2014. godine.

Ključni rezultati
Ukupno je pronađeno 18 kliničkih studija i sedam je uključeno u ovaj pregled. Studije su obuhvatile mali broj ispitanika (7-16 osoba) i četiri su bile umjerene metodološke kvalitete. Amitriptilin (tri studije), bromokriptin (jedna studija), klonidin (jedna studija), propranolol (jedna studija), levodopa (Prolopa®; jedna studija) i triptofan (jedna studija) su bili uspoređeni s placebom. Amitriptilin i L-triptofan nisu smanjili stezanje žvačnih mišića, a što je mjereno elektromiografijom. Bromokriptin, klonidin, propranolol i levodopa nisu značajno smanjili epizode bruksizma po satu u odnosu na placebo.

Kvaliteta dokaza
Ovaj sustavni pregled nije našao dovoljno dokaza u postojećoj literaturi da lijekovi smanjuju bruksizam u snu.