x
x

Mikrobiološka dijagnostika bakterijske vaginoze

  Vesna Tripković
  Lidija Žele-Starčević
  prof. dr. sc. Vanda Plečko

  03.11.2014.

Bakterijska vaginoza (BV) je stanje koje karakterizira promjena vaginalne flore u smislu povećanja broja anaerobnih i fakultativno anaerobnih bakterija uz značajno smanjenje broja laktobacila, praćeno povećanjem vaginalnog pH iznad 4.5, ali bez jasnog upalnog odgovora.

Mikrobiološka dijagnostika bakterijske vaginoze
Dijagnoza BV postavlja se na temelju Amselovih kliničkih kriterija i mikroskopskih kriterija po Nugentu. Amselovi klinički kriteriji uključuju homogeni vaginalni iscjedak, pozitivan “Whiff” test (miris po ribi nakon dodatka 10% KOH), nalaz “clue” stanica u mikroskopskom preparatu (patognomoničan za BV) i pH vaginalnog sekreta veći od 4.5. Tri od četiri kriterija trebaju biti prisutna za potvrdu dijagnoze BV.

Bakterijska vaginoza (BV) je stanje koje karakterizira promjena vaginalne flore u smislu povećanja broja anaerobnih i fakultativno anaerobnih bakterija uz značajno smanjenje broja laktobacila, praćeno povećanjem vaginalnog pH iznad 4.5, ali bez jasnog upalnog odgovora. Uzrok ovih promjena još uvijek nije sasvim jasan.

Danas se smatra da u nastanku BV veliku ulogu igra sposobnost Gardnerella vaginalis u stvaranju bakterijskog biofilma na površini vaginalne sluznice. BV je značajna kao predisponirajući faktor za nastanak infekcija s uzročnicima spolno prenosivih bolesti (gonoreja, klamidija, herpes simpleks virus) uključujući i HIV. Također se povezuje s komplikacijama kao što su prijevremeni porod, intrauterine infekcije, povišeni rizik za nastanak upalne bolesti zdjelice, endometritis i neplodnost. Posebnu pozornost pobuđuje novootkrivena bakterija Atopobium vaginae, za koju se vjeruje da je djelomično odgovorna za navedene komplikacije.

Dijagnoza BV postavlja se na temelju Amselovih kliničkih kriterija i mikroskopskih kriterija po Nugentu. Amselovi klinički kriteriji uključuju homogeni vaginalni iscjedak, pozitivan “Whiff” test (miris po ribi nakon dodatka 10% KOH), nalaz “clue” stanica u mikroskopskom preparatu (patognomoničan za BV) i pH vaginalnog sekreta veći od 4.5. Tri od četiri kriterija trebaju biti prisutna za potvrdu dijagnoze BV. Kriteriji po Nugentu (NS) služe za evaluaciju preparata vaginalnog sekreta bojanog po gramu kojim razlikujemo normalnu floru (NS 0-3) od intermedijarne (NS 4-6) ili BV flore (NS 7-10).

Posljednjih godina na tržištu se pojavilo više komercijalnih testova pogodnih za kliničku praksu ili epidemiološka istraživanja. Ovi testovi su se temeljili na detekciji produkata razgradnje organskih aminokiselina, prisutnosti trimetilamina, sijalidaze, prolina te nukleinskih kiselina. Premda su ovi testovi dobre osjetljivosti i visoke specifičnosti, oni ipak nisu naišli na široku primjenu. U ispitivanju je urinski test koji koristi fluorescentnu in situ hibridizaciju (FISH). Radi se o identifikaciji BV biofilma na deskvamiranim vaginalnim epitelnim stanicama u sedimentu urina što će imati značajne implikacije na buduća epidemiološka i klinička istraživanja BV.