x
x

Listerioza u perinatologiji

  Deni Karelović
  Marija Bucat
  Josko Zekan

  12.11.2014.

Listerioza je rijetka, no potencijalno opasno - smrtonosna bolest, koja u slučaju transplacentarnog prijenosa, osobito vezana uz nedonošenost može rezultirati smrću novorođenčadi. Trudnice se neopravdano nedovoljno educiraju o opasnostima konzumiranja potencijalno opasne hrane za razvoj listerioze.

Listerioza u perinatologiji
Rizične skupine su trudnice, imunokompromitirani i stariji od 60 godina. Trudnice imaju 20 puta veći rizik razvoja bolesti u odnosu na opću populaciju i čine 27% svih slučajeva i 60% oboljelih u dobi od 10 do 40 godina.

UVOD: Listeria monocytogenes (LM) je gram pozitivna bakterija, koja može uzrokovati listeriozu, zaraznu bolest životinja i čovjeka. Listerioza je rijetka, ali potencijalno smrtonosna bolest. Očituje se neinvazivnim oblikom - febrilnim gastroenteritisom ili invazivnim oblikom bolesti kao što su: sepsa, meningoencefalitis i perinatalna infekcija. Rizične skupine su trudnice, imunokompromitirani i stariji od 60 godina. Trudnice imaju 20 puta veći rizik razvoja bolesti u odnosu na opću populaciju i čine 27% svih slučajeva i 60% oboljelih u dobi od 10 do 40 godina. Više od 30% inficiranih trudnica rezultirati će pobačajem, mrtvorođenošću ili prijevremenim porođajem. Tijekom trudnoće LM se na fetus može prenijeti transplacentarno ili tijekom porođaja, što može rezultirati: pobačajem, mrtvorođenošću, generaliziranom infekcijom (Granulomatosis infantiseptica), sepsom ili meningitisom. Dijagnoza se postavlja kulturom ili lančanom reakcijom polimeraze (engl. Polymerase Chain Reaction – PCR).
CILJ: U kolovozu smo svjedočili intenzivnim izvještajima medija o čak dvije smrti novorođenčadi u Klinici za ženske bolesti i porode u Splitu, kojima je dokazana listerioza. To je bio povod da ispitamo koliko je u našoj Klinici bilo dokazano oboljele novorođenčadi od listerioze u proteklih deset godina.
MATERIJAL I METODE: Retrospektivno su analizirane povijesti bolesti novorođenčadi hospitaliziranih u Odjelu neonatologije Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, koji su rođeni od 1. siječnja 1993. do 1. listopada 2014. godine.
REZULTATI: U klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split u proteklih deset godina dokazana su četiri slučaja listerioze novorođenčadi. Od tog broja, dva su rođena 2014. godine i oba su egzitirala u prvim satima života. Jedno je rođeno u 23., a drugo u 27. tjednu trudnoće. Preostala dva su rođena 2006. i 2007. godine na terminu, izliječena i otpuštena kući.

ZAKLJUČCI: Listerioza je rijetka, no potencijalno opasno - smrtonosna bolest, koja u slučaju transplacentarnog prijenosa, osobito vezana uz nedonošenost može rezultirati smrću novorođenčadi. Trudnice se neopravdano nedovoljno educiraju o opasnostima konzumiranja potencijalno opasne hrane za razvoj listerioze. 

Predavanje održano na 6. hrvatskom kongresu o urogenitalnim i spolno prenosivim infekecijama, Opatija, 2014.

http://www.hdugi2014.com/