x
x

Značenje dijagnostike infekcija uzrokovanih bakterijom Mycoplasma genitalium

  27.11.2014.

Mycoplasma genitalium (M. genitalium) pripadnik je velike skupine bakterija koje ne posjeduju staničnu stijenku i tek su nešto malo veće od najvećih virusa. Teško je uzgojiva, pa iako je od njenog otkrića prošlo više od 30 godina, tek uvođenjem molekularnih dijagnostičkih metoda postajemo svjesni njene uloge u patogenezi spolno prenosivih infekcija.

Značenje dijagnostike infekcija uzrokovanih bakterijom Mycoplasma genitalium
Recentne studije M. genitalium smatraju jedinom patogenom mikoplazmom koja uzrokuje cervicitis. Nema dovoljno saznanja o povezanosti M. genitalium sa sindromima kroničnog prostatitsa, bakterijske vaginoze i izvanmaternične trudnoće. Podaci o infekciji uzrokovanoj ovom bakterijom u Hrvatskoj su nedostatni budući je dijagnostika ove infekcije vrlo zahtjevna te još uvijek nije rutinska metoda u mikrobiološkim laboratorijima.

Prevalencija infekcije uzrokovane M. genitalium kreće se između prevalencija infekcija uzrokovanih bakterijama Neisseria gonorrhoeae i Chlamydia trachomatis (C. trachomatis). M. genitalium uzročnik je 15% do 25% slučajeva akutnih negonokoknih uretritisa (NGU) u muškaraca. Nadalje, M. genitalium igra značjnu ulogu u patogenezi cervicitisa i zdjelične upalne bolesti u žena. Prema istraživanjima raznih autora M. genitalium se dijagnosticira u 0% do 42% žena s cervicitisom. Recentne studije M. genitalium smatraju jedinom patogenom mikoplazmom koja uzrokuje cervicitis. Nema dovoljno saznanja o povezanosti M. genitalium sa sindromima kroničnog prostatitsa, bakterijske vaginoze i izvanmaternične trudnoće. Podaci o infekciji uzrokovanoj ovom bakterijom u Hrvatskoj su nedostatni budući je dijagnostika ove infekcije vrlo zahtjevna te još uvijek nije rutinska metoda u mikrobiološkim laboratorijima.

U Centru za dijagnostiku spolno prenosivih infekcija Nastavnog zavoda za javno zdravstvo «Dr Andrija Štampar» izvodi se dijagnostika M. genitalium infekcije pomoću real-time PCR metode. Metoda je visoko specifična i osjetljiva, a detektira 224 bp velik odsječak «gap» gena M. genitalium. Testirani su uzorci dviju skupina: 1) obrisci uretre muškaraca sa simptomima akutnog NGU negativnih na C. trachomatis (N=34) i 2) obrisci cerviksa žena s dokazanom infekcijom C. trachomatis (N=50). Preliminarni rezultati pokazali su prevalenciju od 2,9 % (1/34) u skupini muškaraca s akutnim NGU, odnosno 8 % (4/50) u žena s dokazanom infekcijom C. trachomatis. Ovi rezultati dodatno podcrtavaju važnost dijagnostike ove infekcije, kao i potrebu uključivanja iste u standardne algoritme mikrobiološke dijagnostike spolno prenosivih bolesti.

Sunčanica Ljubin-Sternak, Tatjana Marijan, Marko Šenjug, Jasmina Vraneš