x
x

Blizina velikih prometnica i rizik od srčane smrti

  David Čičić, dr. med.

  22.10.2014.

Život u blizini velikih prometnica može povećati rizik od iznenadne srčane smrti i smrtnog ishoda zbog koronarne srčane bolesti kod žena, objavljeno je u časopisu Circulation Američkog udruženja za srce (American Hearth Association; AHA).

Blizina velikih prometnica i rizik od srčane smrti

Prema rezultatima istraživanja, kod 523 žena koje su umrle iznenadnom srčanom smrću, život unutar 50 metara od velikih prometnica povećavao je rizik za 38% u odnosu na osobe koje žive na udaljenosti od najmanje 500 m. Sa svakih 100 metara smanjenja udaljenosti od velikih prometnica rizik od iznenadne srčane smrti povećavao se za 6%. Kod 1159 smrtnih slučajeva zbog koronarne srčane bolesti, život u blizini velikih prometnica je povećavao rizik za 24%.

Autori su snalizirali podatke 107.130 žena prosječne starosti 60 godina, većinom pripadnica bijele rase, iz studije Nurses`Health Study.

„Važno je da osobe koje pružaju zdravstvenu skrb prepoznaju kako izloženost okolini može biti podcijenjen rizični čimbenik u stanjima kao što su iznenadna srčana smrt i koronarna srčana bolest,“ tvrdi glavni autor studije dr. Jaime E. Hart. Također, dodaje da je na razini populacije život u blizini velikih prometnica bio rizični čimbenik po važnosti jednak pušenju, prehrani i pretilosti.

„Naš sljedeći korak je pokušati utvrditi specifičnu izloženost, na primjer zagađenju zraka, koja je odgovorna za povezanost srčanih bolesti i života u blizini velikih prometnica,“ zaključuje dr. Hart.