x
x

Prvi kongres Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  16.10.2014.

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske ove godine obilježava 20 godina postojanja i aktivnog djelovanja te će se tim povodom održati i Prvi kongres Udruge na temu „Dodaci prehrani i samoliječenje“.

Prvi kongres Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske

Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (USFMBH) osnovana je 1994. godine na inicijativu Studentskog vijeća s ciljem unapređenja studentskog života i zbližavanja studenata.

USFMBH, tj. CPSA (Croatian Pharmaceutical Students' Association) je jedina udruga u Republici Hrvatskoj koja zastupa studente farmacije i medicinske biokemije. Njezini članovi promiču edukaciju studenata na nacionalnoj razini u cilju informiranja i obrazovanja studenata vezanih uz samu struku, zdravstvo, aktualnim temama na polju biomedicinskih znanosti te obilježavanja svjetskih dana u zdravstvu. CPSA je i ponosni član europske (EPSA - European Pharmaceutical Students' Association) i svjetske zajednice studenata farmacije (IPSF - International Pharmaceutical Students' Federation).

U želji da se 20. godišnjica rada Udruge proslavi na što bolji način, vodstvo Udruge je odlučilo organizirati trodnevni kongres koji će se održati 17.-19.10.2014. u prostorijama Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta na temu „Dodaci prehrani i samoliječenje“. U sklopu programa bit će održana brojna predavanja usko vezana uz ovu vrlo aktualnu temu kao i radionice u kojima će se u manjim skupinama sudionika staviti naglasak na aktivno sudjelovanje studenata i potaknuti njihovo kritičko razmišljanje te razvoj kompetencija bitnih za njihove karijere u budućnosti. Organizacijom kongresa nastoji se potaknuti studente na izvannastavnu edukaciju i stručno usavršavanje.

Kongresu će prisustvovati predstavnici dekanata Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, sponzora među kojima je i PLIVA, Hrvatskog farmaceutskog društva, Hrvatske ljekarničke komore, Agencije za lijekove i medicinske proizvode, Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, Hrvatske komore medicinskih biokemičara, Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda (CASI), bivši predsjednici Udruge i mnogi drugi uzvanici.

Kongres će okupiti 200-injak studenata iz Hrvatske i susjednih zemalja, a vodstvo Udruge nada se da će ovaj kongres biti tek prvi od mnogih te da će struka prepoznati vrijednost ovakve studentske inicijative i poduprijeti ju i ubuduće.