x
x

Rak bubrega popraćen tumorskim trombom donje šuplje vene

  18.09.2014.

Manje invazivna opcija za liječenje karcinoma bubrega s venskim tumorskim trombom stupnja 3 opisana je u radu objavljenom u CMJ-u.

Rak bubrega popraćen tumorskim trombom donje šuplje vene

Cilj Retrospektivno analizirati pacijente kojima je uklonjen venski tumorski tromb i predstaviti manje stresan i sigurniji kirurški postupak bez torakotomije u slučajevima s trombom stupnja 3 po Nevesu.

Postupci Između 2002. i 2011. kirurški smo liječili 33 pacijenata zbog karcinoma bubrega u kombinaciji s tumorskim trombom donje šuplje vene. Analizirani su podaci o preoperativnim simptomima, „tumor-čvor-metastaza“ klasifikaciji tumora, ekstenziji tromba prema Neves i Zincke klasifikaciji, tipu kirurške intervencije, komplikacijama, postoperativnoj skrbi i rezultati preživljenja.

Rezultati PremaNeves i Zincke klasifikaciji, 10 pacijenata imalo je tromb prvog stupnja, 17 drugog stupnja, a 6 trećeg stupnja. Kod 5 pacijenata s trombom trećeg stupnja, jetra je mobilizirana bez torakotomije, a kod 1 pacijenta izvršena je i endoluminalna okluzija. Nije bilo intraoperativne smrtnosti. Medijan preživljenja 10 pacijenata koji su umrli za vrijeme praćenja bio je 36,6 mjeseci (raspon, 0-121 mjeseci).

Zaključak Rak bubrega popraćen tumorskim trombom bez metastaza može se izliječiti potpunom resekcijom. Stupanj ekstenzije tromba određuje kirurški pristup. Naši rezultati potvrđuju da se venski tumorski tromb stupnja 3 može sigurno kirurški liječiti laparotomijom uz mobilizaciju jetre. Torakotomija, uporaba kardiopulmonalne premosnice, i hipotermijski cirkularni zastoj mogu se izbjeći odgovarajućim kirurškim zahvatima na jetri i krvožilnom sustavu.