x
x

Analize patvorenosti meda

  16.08.2014.

Obzirom na učestale upite građana, novinara, pčelara, distributera pčelinjih proizvoda, ali i inspekcijiskih službi o prisutnosti patvorina meda na tržištu Republike Hrvatske, postoji potreba za kvalitetnom i sveobuhvatnom analizom uzoraka s tržišta, objavljeno je na stranicama ZJZ A. Stampar.

Analize patvorenosti meda

Većini spomenutih interesenata poznata je činjenica da postojećom legislativom i propisanim parametrima nije uvijek sa sigurnošću moguće utvrditi da li je med patvorina ili nije (često se radi o djelomičnim patvorinama), gdje je med zamijenjen u potpunosti ili u određenom postotku s visokofruktoznim sirupom različitog botaničkog podrijetla. Treba napomenuti da je u posljednje vrijeme povećana trgovina u EU medom iz različitih kontinenata, a kako je problem patvorina prisutan globalno, i u regiji, Europskoj Uniji i ostatku Svijeta, niti Hrvatska nije izuzetak.

Stoga na domaćem tržištu postoji potreba za nabavom suvremene sofisticirane analitičke opreme koja je u mnogim zemljama već standard te koja će moći potvrditi patvorine na razini do samo 7% dodatka sirupa. U tu svrhu, odlukom Uprave Zavoda, Služba za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju dobila je zeleno svjetlo za nabavku uređaja za izotopnu analizu sastojaka meda (metoda omjera izotopa stabilnih masa).

Izvor: www.stampar.hr