x
x

Upotreba rukavica u JIL-u smanjuje broj infekcija nedonoščadi

  Klara Čičić, dr. med.

  14.08.2014.

Upotreba rukavica nakon uobičajene higijene ruku, a prije kontakta s pacijentom ili intravenskim kateterom povezana je s manje gram-pozitivnih infekcija u nedonoščadi, objavljeno je u časopisu JAMA Pediatrics.

Upotreba rukavica u JIL-u smanjuje broj infekcija nedonoščadi

Ovom, u praksi lako provedivom metodom, mogao bi se smanjiti broj infekcija u ionako visokorizične i osjetljive nedonoščadi.

Američko kliničko randomizirano istraživanje pokazalo je da je u skupini novorođenčadi njegovanoj nesterilnim rukavicama bilo 53% manje gram-pozitivnih bakterijemija, 64% manje gram-pozitivnih bakterijemija povezanih s doticanjem centralnog ili perifernog venskog puta i 13% manje kasnih (>72 h od rođenja) invazivnih infekcija.

Istraživanje je provedeno na 120 prijevremeno rođene djece lakše od 1000 g i/ili rođene s manje od 29 tjedana gestacijske dobi, ne starije od 8 dana života primljene na odjel intenzivnog liječenja.

Kasne novorođenačke infekcije čest su uzrok neurorazvojnih poremećaja i smrti u nedonoščadi. Nakon uobičajene higijene ruku u više od 50% slučajeva na rukama su ipak prisutni mikroorganizmi.